17 Νοέμβρη: Χειροτεχνίες που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά (vid)
- "Μαμά, τι γιορτάζουμε σήμερα;"
- Χειροτεχνίες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά για την επέτειο του Πολυτεχνίου
Σαράντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κάθε χρόνο, η 17η Νομβρίου είναι αφιερωμένη στην εξέρση φοιτητών ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών, ο οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 24 ανθρώπων. Η περίοδος της δικτατορίας τελείωσε τον Ιούλιο του 1974, ωστόσο η εξέγερση του Πολυτεχνείου λίγους μήνες νωρίτερα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν γίνονται μαθήματα και στα σχολεία πραγματοποιούνται γιορτές με τραγούδια και ποιήματα εις μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν τότε για την δημοκρατία.
Για το Πολυτεχνείο και όσα συνέβησαν τότε μπορείτε να τους μιλήσετε και εσείς με απλά λόγια και να κάνετε μαζί χειροτεχνίες εμπνευσμένες από την αυριανή ημέρα.
Πηγή φωτογραφίας: intimenews.gr / φωτογράφος: Λιάκος Γιάννης
Τα γεγονότα
21 Απριλίου 1967 – Το στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα και επιβάλλει δικτατορία. Η Χούντα διήρκησε επτά χρόνια, τρεις μήνες και τρεις μέρες. Η κατάργηση στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, καθιστούν το διάστημα αυτό και τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
14 Νοεμβρίου 1973 – Ξεκινά η εξέγερση η οποία θα αποτελέσει και την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων που είχαν ξεκινήσει ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου του 1973. Την ημέρα αυτή οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν την κατάληψη του Πανεπιστημίου ως ένδειξη εναντίωσης στο χουντικό καθεστώς. Κλειδώνουν τις πύλες και μέσα στο Πανεπιστήμιο, στήνουν ραδιοφωνικό σταθμό που μεταδίδει τα γεγονότα και γράουν σε πλακάτ και κόλλες χαρτί τα συνθήματα του αγώνα: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα». Όσο περνούσαν οι μέρες, το πλήθος μέσα στο Πολυτεχνείο πολλαπλασιαζόταν.
17 Νοεμβρίου 1973 – Στις τρεις τα ξημερώματα, το άρμα που βρίσκονταν απέναντι από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, έλαβε εντολή να εισβάλλει. Πέφτει πάνω στην πύλη και ρίχνει μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη και κρατούσε την ελληνική σημαία. Στη συνέχεια επικράτησε πανικός. Κυνηγητό, δακρυγόνα, ξύλο, πυροβολισμοί. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.400, όπως προέκυψε και από τις ανακρίσεις των συλληφθέντων αξιωματικών της Αστυνομίας μετά τη μεταπολίτευση, ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 24, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανήλικοι.
Χειροτεχνίες με θέμα τη Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Κολάζ με θέμα το Πολυτεχνείο
Θα χρειαστείτε:
- ένα κομμάτι χαρτόνι (ό,τι χρώμα θέλετε)
- μία κόλλα Α4 λευκή
- μαρκαδόρους
- κόλλα
- ψαλίδι
Πώς θα το φτιάξετε:
Από την κόλλα Α4 κόψτε ένα μεγάλο τρίγωνο και δύο ορθογώνια. Με τα τρία αυτά κομμάτια θα σχηματίσετε την είσοδο που Πολυτεχνείου: το τρίγωνο είναι η οροφή και τα δύο ορθογώνια οι κίονες. Κολλήστε τα πάνω στο χαρτόνι και με έναν μαύρο μαρκαδόρο κάνετε κάθετες γραμμές στα λευκά ορθογώνια. Στο τρίγωνο της οροφής, γράψτε "Εδώ Πολυτεχνείο".
Στο υπόλοιπο χαρτί Α4 σχεδιάστε με τους μαγαρκαδόρους αγόρια και κορίτσια και κόψτε τα με το ψαλίδι. Οι φιγούρες αυτές είναι οι φοιτητές που αγωνίστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο. Κολλήστε τις πάνω στο χαρτόνι, ανάμεσα και γύρω από τους κίονες.
Φτιάξτε τανκς με τη μέθοδο origami
Σήμα κατατεθέν της ημέρας του Πολυτεχνείου, τα τανκς.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα δημιουργήσετε ένα τανκ από χαρτί με την μέθοδο origami.