Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φτιάξτε με τα παιδιά ολυμπιακή δάδα

Mέσα από δραστηριότητες και κατασκευές τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία και τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φτιάξτε με τα παιδιά ολυμπιακή δάδα
www.thesprucecrafts.com

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκινούν στις 26 Ιουλίου με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από 101 αθλητές και αθλήτριες.

Ο δρόμος προς την Ολυμπιάδα: Μιλήστε στα παιδιά για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Είτε την περίοδο αυτή θα βρίσκεστε σε διακοπές, είτε όχι, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία καθώς τα παιδιά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο, να μάθουν γι΄αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός μέσα από δραστηριότητες και κατασκευές.

Σήμερα, λοιπόν, σας προτείνουμε να φτιάξετε την ολυμπιακή δάδα με χαρτιά και μεγάλο ρολό χαρτιού.

Πώς θα φτιάξετε ολυμπιακή δάδα

Υλικά

  • ψαλίδι
  • 1 ρολό από χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτου ή διάφανης μεμβράνης
  • κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο λεπτό χαρτί
  • σελοτέιπ
  • κόλλα
olimpiaki-dada-(3).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Εκτέλεση

olimpiaki-dada-(4).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Κόψτε λωρίδες τα χαρτιά

Ξεκινήστε κόβοντας τα χαρτιά σε λωρίδες μήκους περίπου 8 ιντσών και πλάτους 20 ιντσών το κάθε ένα από αυτά. Θα χρειαστείτε δύο λωρίδες από κάθε χρώμα για να κάνετε τις φλόγες να φαίνονται όμορφες και γεμάτες. Κόψτε προσεκτικά, ώστε τα ορθογώνια να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

olimpiaki-dada-(5).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Δώστε σχήματα φλόγας

Χρησιμοποιήστε το ψαλίδι για να κόψετε τα χαρτιά σε σχήματα φλόγας. Θα πρέπει να μοιάζουν με ένα ψηλό σχέδιο ζιγκ-ζαγκ κομμένο στην κορυφή των χαρτιών. Κόψτε τις φλόγες έτσι ώστε να φτάσουν σχεδόν στη μέση της λωρίδας 8 ιντσών (περίπου 3 έως 4 ίντσες βάθος). Μπορείτε να επιλέξετε να κόψετε τα χαρτιά μεμονωμένα για μια πιο τυχαία εμφάνιση ή να στοιβάξετε τα χαρτιά και να τα κόψετε όλα μαζί για εξοικονόμηση χρόνου (και κοπής).

olimpiaki-dada-(6).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Κολλήστε με σελοτέιπ

Τοποθετήστε προσεκτικά όλα τα χαρτιά σε μία στοίβα, έτσι ώστε τα φύλλα να επικαλύπτονται ελαφρώς. Στο κάτω μέρος θα πρέπει να προεξέχει περίπου 1/4 ίντσας κάθε φύλλου. Χρησιμοποιήστε μερικά μήκη διάφανης ταινίας (σελοτέιπ) για να στερεώσετε τα φύλλα χαρτιού σε αυτή τη θέση.

Κολλήστε τα φύλλα

Απλώστε μια γραμμή κόλλας κατά μήκος του κάτω περιγράμματος του χαρτιού πάνω από την περιοχή όπου στρώσατε και κολλήσατε με σελοτέιπ.

olimpiaki-dada-(8).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Τυλίξτε τη φλόγα

Ξεκινήστε να τυλίγετε , έτσι ώστε το χρώμα στο κάτω μέρος της στοίβας να γίνει το εξωτερικό του ρολού. Το ρολό πρέπει να είναι χαλαρό και απαλό, ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλα τα χρώματα. Μην το σφίξετε πολύ γιατί δεν θα μπορείτε να αφρατέψετε το χαρτί χωρίς να σκιστεί.

olimpiaki-dada-(1).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Τοποθετήστε τη φλόγα

Προσθέστε μερικές κουκκίδες κόλλας γύρω από τη βάση της φλόγας και τοποθετήστε την στο επάνω μέρος του σωλήνα, πιέζοντας στις εσωτερικές πλευρές του σωλήνα. Και πάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχολική κόλλα, απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα στο εσωτερικό της επάνω άκρης του σωλήνα και στερεώνοντας εκεί το χαρτί. Με τα χέρια σας ανακατέψτε απαλά για να αφρατέψετε το χαρτί σε σχήμα φλόγας. Προσέξτε να μην σκίσετε το χαρτί καθώς χωρίζετε τις στρώσεις.

olimpiaki-dada-(9).jpg

Πηγή: www.thesprucecrafts.com

Η ολυμπιακή δάδα είναι έτοιμη!

Μπορείτε να τη φτιάξετε και με άλλο τρόπο, όπως αυτόν που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Η ιστορία της ολυμπιακής δάδας

Η Ολυμπιακή δάδα είναι ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη κάθε φορά, από τη διοργανώτρια χώρα των Oλυμπιακών αγώνων. Σκοπός είναι να μεταφερθεί με αυτήν, η ιερή φλόγα που θα ανάψει κατά τη διάρκεια της τελετής αφής που γίνεται στην αρχαία Ολυμπία και μέσα από τη λαμπαδηδρομία θα φτάσει στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας, ώστε να ανάψει τον βωμό του σταδίου, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των αγώνων. Η φλόγα μένει άσβεστη, μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, που σημαίνεται με την τελετή λήξης που γίνεται στο ίδιο, το Ολυμπιακό στάδιο.

Η πρώτη δάδα δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και η τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Lemcke και ήταν κατασκευασμένη από ατσάλι.Κάθε φορά, η χώρα που διοργανώνει τους αγώνες φροντίζει να περάσει μέσα από το σχεδιασμό της δάδας μηνύματα για τον πολιτισμό, την κουλτούρα της, αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Ολυμπιακή δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, ήταν εμπνευσμένη από το φύλλο ελιάς. Κατασκευασμένη από μέταλλο και ξύλο (από ελαιόδεντρο), σε φυσικά χρώματα, με λιτές και καμπύλες γραμμές, που την έκαναν να φαίνεται - όπως πολλοί ανέφεραν - σαν τη φυσική προέκταση του χεριού του λαμπαδηδρόμου.Με τον συμβολικό σχεδιασμό της οι διοργανωτές θέλησαν να ταξιδέψουν τα μηνύματα της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών και στις πέντε ηπείρους από όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της λαμπαδηδρομίας.

Πηγή κατασκευής: thesprucecrafts.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved