Αυτισμός: 2 ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά 

Ταινίες που που αναδεικνύουν τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας και της νευροδιαφορετικότητας.

Αυτισμός: 2 ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά 
Bigstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως 1 στα 160 παιδιά παγκοσμίως ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για την νευροδιαφορετικότητα κρίνεται απαραίτητη, ώστε κανένα παιδί να μην νιώθει πως βρίσκεται στο περιθώριο.

Τα παιδιά λατρεύουν τις ταινίας κινουμένων σχεδίων, συνεπώς δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε αυτό το μήνυμα .

Αυτισμός και επίσκεψη στον οδοντίατρο: 7 χρήσιμες συμβουλές

1. Float

Η ταινία Float είναι μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, η οποία κυκλοφόρησε το 2019 ως μέρος της συλλογής «SparkShorts».

Η ταινία αναφέρεται σε ένα μικρό αγόρι που ονομάζεται Άλεξ, το οποίο έχει την ικανότητα να πετάει. Ο μπαμπάς του μικρού Άλεξ προσπαθεί να κρύψει αυτή την ιδιαίτερη ικανότητά του. Ωστόσο, μια μέρα, μπαμπάς και γιος πηγαίνουν σε μια παιδική χαρά και τότε είναι που το «μυστικό» έρχεται στο φως και όλοι βλέπουν τον Άλεξ να πετάει.

Η πρώτη αντίδραση του μπαμπά είναι να τρέξει μακριά, αλλά μετά από μια στιγμή σκέψης, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποδεχτεί και να αγκαλιάσει τη μοναδικότητα του παιδιού του. Μέσα σε μόλις 7 λεπτά, αυτή η ταινία μικρού μήκους αποτυπώνει εκπληκτικά την πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς που μεγαλώνουν ένα παιδί το οποίο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού .

Μέσα από την ιστορία του Άλεξ, τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας, ενθαρρύνοντας την κατανόηση και τον σεβασμό προς τα άτομα με ιδιαιτερότητες.

Η ιστορία αυτή βασίζεται στη ζωή του σκηνοθέτη και σεναριογράφου της ταινίας, Bobby Rubio, ο οποίος είναι μπαμπάς ενός παιδιού με αυτισμό.

Ο ίδιος σε μία συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία που να μιλά για τις εμπειρίες μου ως πατέρας ενός παιδιού με αυτισμό. Το "Float" μιλά για την αποδοχή και την αγάπη. Είναι η ουσία του να βρίσκεις την ομορφιά σε ό,τι μας κάνει διαφορετικούς».

Επικοινωνία και αυτισμός: Πρακτικές εναλλακτικές λύσεις για βελτίωση του προφορικού λόγου

2. Loop

Το Loop είναι μια 8λεπτη ταινία μικρού μήκους που αφηγείται την ιστορία δύο νέων, της Ρενέ και του Μάρκους . Η νεαρή κοπέλα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ενώ το αγόρι είναι ένα αρκετά εξωστρεφές παιδί.

Κατά τη διάρκεια μιας βαρκάδας σε μία λίμνη, αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες που οφείλονται στην έλλειψη αλληλοκατανόησης. Προκειμένου, λοιπόν, να ολοκληρώσουν το ταξίδι με επιτυχία, οι δύο νέοι πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν, παρά τις διαφορές τους.

Αυτισμός και διατροφικές ιδιαιτερότητες

Η Erica Milsom, σκηνοθέτιδα ταινίας, δημιούργησε αυτή την ταινία με σκοπό να μεταφέρει ένα πολύτιμο μήνυμα: Η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο στη λεκτική έκφραση .

Η ταινία ενθαρρύνει τα παιδιά να δείχνουν υπομονή, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα αλλά και να εκτιμούν τις μοναδικές ικανότητες κάθε ατόμου. Με απλά λόγια, είναι ένα μήνυμα αποδοχής και σεβασμού προς όλους.

Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει αυτισμό;

Δείτε τα trailer:

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved