Προγράμματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο για παιδιά και γονείς από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους
Ιδιαίτερα ενεργοί στο θέμα της ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ελλάδας.
Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς
Cosmote
Ο όμιλος ΟΤΕ και η Cosmote έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη σωστή και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά, το «Παιδί και Ασφάλεια στην Τεχνολογία» με στόχο να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους γονείς, προτείνοντας λύσεις με προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να αισθάνονται σιγουριά όταν τα παιδιά τους σερφάρουν ή χρησιμοποιούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την ιστοσελίδα www.safekids.gr όπου υπάρχει αναλυτική ενημέρωση προς τους γονείς για τον κόσμο του διαδικτύου, των social media, των games, των εφαρμογών και πολλών ακόμη θεμάτων. Επιπλέον, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πώς μπορεί η τεχνολογία να γίνει πιο χρηστική και πιο ασφαλής, μέσα από εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το Cosmote Smile, το οποίο είναι ειδικά για smartphones, και επιτρέπει την επικοινωνία του παιδιού μόνο με συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς (εισερχόμενους & εξερχόμενους) που επιλέγουν οι γονείς, ανιχνεύει σε χάρτη ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία του κινητού του παιδιού και ενημερώνει τον γονέα όταν βγει εκτός των ορίων που έχουν τεθεί στον χάρτη. Επίσης, υπάρχει η υπηρεσία OTE Secure, ενώ η Cosmote διαθέτει ειδικά tablets προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών.
Vodafone
Αρκετά δραστήρια είναι και η Vodafone με το πρόγραμμα bsafeonline, το οποίο προσφέρει χρηστική ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας vodafone.gr/bsafeonline, καθώς και μέσω του συνοπτικού εντύπου «Οδηγός για Γονείς» που είναι διαθέσιμο δωρεάν στα καταστήματα Vodafone, αλλά και ηλεκτρονικά στην vodafone.gr/bsafeonline. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις δημοφιλείς υπηρεσίες του διαδικτύου (facebook, twitter, blogs, apps), αλλά και να λάβουν πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση περιπτώσεων όπως είναι τα ενοχλητικά μηνύματα, η κακόβουλη επικοινωνία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός ή το παράνομο/παραπλανητικό περιεχόμενο. Στο πρόγραμμα bsafeonline εντάσσεται και η Youth Safe Pack, η πρώτη κάρτα σύνδεσης κατάλληλα σχεδιασμένη για παιδιά, με προεγκατεστημένα τα φίλτρα που απενεργοποιούν την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, αλλά και την κλήση και αποστολή SMS σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης. Η Youth Safe Pack είναι διαθέσιμη σε όλα τα καταστήματα Vodafone πανελλαδικά και ενεργοποιείται μόνο από ενήλικες. Παράλληλα, η Vodafone έχει αναπτύξει και παρέχει δωρεάν σε όλους (μέσα από το Google Play Store), την εφαρμογή για smartphones «Vodafone Safety Net», η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, να καθορίσουν εύκολα μαζί με το παιδί τους τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιεί τις λειτουργίες ενός android smartphone.
Wind
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για την ασφαλή χρήση του Internet από τα παιδιά τους, η Wind πραγματοποιεί εδώ και 6 χρόνια την εκστρατεία ενημέρωσης “kids@safety, Internet, κινητό και παιδί”.
Στην ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr , οι γονείς θα βρουν έγκυρη πληροφόρηση, συνεντεύξεις από επιστήμονες και άρθρα με στόχο την έξυπνη και ασφαλή χρήση του internet από τους μικρούς και όχι μόνο χρήστες της τεχνολογίας. Κάνοντας το quiz “Μάθετε τι τύπος γονέα είστε”, θα διαπιστώσουν σε ποιον από τους 4 τύπους γονέα ανήκουν ανάλογα με τη στάση που κρατούν απέναντι στο παιδί τους και τη χρήση του υπολογιστή, αντλώντας χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Για την εκστρατεία “kids@safety, Internet, κινητό και παιδί” η Wind συνεργάζεται με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως αποκλειστικός χορηγός της ιστοσελίδας www.cyberkid.gr και του αντίστοιχου mobile app, Cyberkid.
Cyta
Από την πλευρά της, η Cyta Ελλάδος έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα ενημέρωσης του κοινού για την ασφαλή πλοήγηση με την ονομασία www.beonlineliveoffline.gr . Βασικότερος στόχος για τη δημιουργία του παραπάνω ιστότοπου, ο οποίος υποστηρίζεται στο περιεχόμενο και από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν για την ορθή χρήση του διαδικτύου αναλόγως ηλικίας και ιδιότητας και μέσω ειδικά διαμορφωμένων ενοτήτων, παιδιά (έως 6 και 7 - 12 ετών), έφηβοι (από 13 - 18 ετών) γονείς και εκπαιδευτικοί, προς αποφυγή των κινδύνων που αυτό επιφυλάσσει.