«Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», η πρόταση-τομή του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ για διέξοδο από την οικονομική κρίση
Το νέο του βιβλίο που τιτλοφορείται «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», το οποίο έρχεται ως μία ρηξικέλευθη πρόταση διεξόδου από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, παρουσιάζει ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη), πλαισιωμένος από πάνελ διακεκριμένων καθηγητών Πανεπιστημίου και παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών.
Στις 264 σελίδες του, το βιβλίο-τομή του Καθηγητή Σ. Ξυνή που αποτελεί επετειακή έκδοση για τα 60 χρόνια του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, πραγματεύεται το εθνικής σημασίας θέμα της εξωστρεφούς αναδιάταξης της ελληνικής εκπαίδευσης, ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί άμεσα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και μεσοπρόθεσμα σε Μητρόπολη των Κλασικών Σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στην εκπαίδευση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης –που στις μέρες μας, δεδομένης της περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας, είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε– αποτελεί μια μεγάλη, διαχρονική πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ και προσωπικά του Καθηγητή Σ. Ξυνή, ο οποίος 21 χρόνια πριν, με πρωτοφανή διορατικότητα, είχε θίξει και αναλύσει το θέμα σε ένα τριήμερο, διεπιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη το 1995 στους Δελφούς.
Τότε, οι διακεκριμένοι και επώνυμοι σύνεδροι –επιφανείς ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου– συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, ως λίκνο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αναλάβει τον ιστορικό ρόλο που της αναλογεί ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Αυτό θα έχει όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, όπως πολιτισμική προβολή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ραγδαία άνοδο του Τουρισμού και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσω της εισόδου χιλιάδων αλλοδαπών φοιτητών για φοίτηση στη Δημόσια Εκπαίδευση και κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ, όπως και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.
Το εν λόγω βιβλίο*, που είναι το επιστέγασμα μιας 30ετούς δέσμης ενεργειών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ με άξονα την πρωτοβουλία «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο», έρχεται να ανακινήσει σε μια πλέον κρίσιμη περίοδο ένα μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρεσβεύει την αγάπη του Σοφοκλή Ξυνή για την Ελλάδα και τις προσπάθειές του για μεταλαμπάδευση της ελληνικής Παιδείας απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, και αντανακλά το διαχρονικό όραμα του συγγραφέα-Καθηγητή για μια άλλη Ελλάδα: την «Ελλάδα της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης», που θα διαλάμπει στο παγκόσμιο στερέωμα της διεθνούς εκπαίδευσης.
*Στο βιβλίο εμπεριέχονται αποσπάσματα εισηγήσεων από το ιστορικό συνέδριο των Δελφών, όπως του Καθηγητή Κώστα Ζουράρι, του Ακαδημαϊκού Ευάγγελου Μουτσόπουλου (τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών), του συγγραφέα και πολιτικού Βύρωνα Πολύδωρα, του Ευάγγελου Γιαννόπουλου (τ. Υπουργού Δικαιοσύνης), κ.ά, καθώς και βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή Σ. Ξυνή, ο οποίος διετέλεσε Καθηγητής Μηχανικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το 1976 έως το 2005, με σημαντικό συγγραφικό έργο (8 βιβλία) ως Φυσικός και Πολιτικός Μηχανικός.