Γι αυτό τον λόγο «ξέμεινε» η Νέα Ζηλανδία από δότες σπέρματος!
Η έλλειψη διαθέσιμου σπέρματος στις ειδικές τράπεζες είναι τόσο έντονη που οι σύμβουλοι γονιμότητας κάνουν λόγο για πραγματική «ξηρασία», η οποία προσθέτει σημαντική πίεση στις γυναίκες που επιθυμούν διακαώς να γίνουν μητέρες.
Το 2004 η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τις ανώνυμες δωρεές σπέρματος αλλά και την καταβολή οποιασδήποτε πληρωμής από τους δωρητές για τις υπηρεσίες τους (κάτι που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα). Βάσει του νέου νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2004 οι δωρητές σπέρματος είναι υποχρεωμένοι στην γνωστοποίηση της ταυτότητάς τους στους απογόνους τους, όταν αυτοί κλείσουν τα 18, πράγμα που κάνει πολλούς Νεοζηλανδούς να αποφεύγουν την δωρεά.
Η κατακόρυφη πτώση των δωρεών σπέρματος μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου συνέπεσε με τη μεγάλη άνοδο της ζήτησης σπέρματος από ζευγάρια του ίδιου φύλου και γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μόνες τους παιδί εκτός γάμου. Το 2015 το κέντρο γονιμότητας της χώρας εξυπηρέτησε 300 γυναίκες που βρίσκονταν στην αναμονή.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος της Νέας Ζηλανδίας, υπάρχει αρκετό σπέρμα για την δημιουργία 80 νέων οικογένειών, όμως οι άνθρωποι που αιτούνται για παροχή σπέρματος είναι τέσσερις φορές περισσότεροι. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ακόμα και καθυστέρηση έξι μηνών μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας αν θα κάνει παιδί μία γυναίκα ή όχι.