Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης- Μιλήστε στα παιδιά για την αξία των χρημάτων
Η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης έγινε το 1924 από την πρώτη διεθνή σύνοδο των εμπορικών τραπεζών, στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση της οικονομίας και της αποταμίευσης στους πληθυσμούς παγκοσμίως, ενώ προβλήθηκε μέσω πλειάδας θεσμών όπως οι Εκκλησίες, αθλητικά σωματεία, επαγγελματικά συνδικάτα και επιμελητήρια, γυναικείες ενώσεις κτλ.
Μεταξύ των χωρών όπου ο θεσμός προϋπήρχε ήταν η προεμφυλιακή Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, ειδικά μετά την «τραγωδία» της νομισματικής μεταρρύθμισης του 1923.
Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην ελληνική. Και μπορεί η αποταμίευση πλέον για την πλειοψηφία των Ελλήνων να είναι όνειρο θερινής νυκτός, ωστόσο, η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στη σωστή χρήση των χρημάτων γίνεται περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Είναι πολύ σημαντικό, να είμαστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι στα μηνύματά που τους περνάμε. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε εξηγώντας στα παιδιά μας με απλά και κατανοητά παραδείγματα τα βασικά, δηλαδή την έννοια των χρημάτων,της εργασίας και πώς αυτή αποτελεί το μέσο για να κερδίσουμε χρήματα.
Είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας τον τρόπο που διαχειριζόμαστε εμείς τα χρήματα. Πώς πληρώνουμε τους λογαριασμούς, τον προγραμματισμό που κάνουμε πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε μόνο όσα πράγματα είναι απαραίτητα και πώς βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης. Έτσι, θα μπορέσουμε να τους εξηγήσουμε την έννοια του προγραμματισμού και της αποταμίευσης. Πολλοί γονείς μάλιστα κάνουν δώρο έναν κουμπαρά για να βάζουν μέρος από το χαρτζιλίκι τους και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουν κάτι που επιθυμούν.
Το παιδί πρέπει να κατανοήσει επίσης ότι όσο νωρίτερα ξεκινά να αποταμιεύει τόσο περισσότερα θα έχει συγκεντρώσει μακροπρόθεσμα. Επίσης ότι η πιστωτική κάρτα είναι μία μορφή δανείου και ότι θα χρωστά περισσότερα από όσα ξοδεύει αν δεν πληρώνει ολόκληρο τον λογαριασμό της πιστωτικής κάθε μήνα ( η "εκπαίδευση" πρέπει να ξεκινάει από νωρίς καθώς το παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει πώς γίνεται να αγοράζουμε πράγματα μόνο με κάρτα και όχι με χρήματα που δεν βλέπει).
Και να θυμάστε: Η ασυνέπεια στα λεγόμενα και τις πράξεις μας δημιουργεί σύγχυση στο παιδί. Είναι λάθος να λέμε στο παιδί μας πως δεν έχουμε χρήματα να του αγοράσουμε κάτι που μας ζήτησε και να μας βλέπει την επόμενη μέρα να κάνουμε ψώνια για τον εαυτό μας. Αν από τη μια του μιλάμε για συνετές αγορές χωρίς σπατάλες και από την άλλη του αγοράζουμε συνέχεια παιχνίδια, στο τέλος θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα απαιτητικό παιδί που δεν υπολογίζει το χρήμα και δεν καταλαβαίνει από όχι.