Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Πέντε πράγματα που πρέπει να σταματήσεις άμεσα
Ποιες καθημερινές συνήθειες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά σου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύλληψη επιτυγχάνεται μετά από μήνες προσπαθειών. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον μήνα το τεστ εγκυμοσύνης θα βγει θετικό, για αυτό είναι σημαντικό να εφοδιαστείς με υπομονή και επιμονή. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου, τη διατροφή σου και να σταματήσεις κακές συνήθειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
Κόψε την υπερβολική καφεΐνη
Μπορεί να μην θέλεις να κόψεις τον πρωινό σου καφέ, ίσως όμως να πρέπει να μειώσεις την ποσότητα που καταναλώνεις ανά ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα του 2016:
- Περισσότερο από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα φαίνεται να σχετίζεται με τις μειωμένες πιθανότητες σύλληψης
- Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση πάνω από 200mg καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που ισούται με περίπου δύο φλιτζάνια) αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ
Αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη γονιμότητα, έρευνες υποστηρίζουν ότι πίνοντας παραπάνω από δύο ποτά την ημέρα, μειώνεις τις πιθανότητες σύλληψης.
Μην μένεις αδρανής
Οι ειδικοί συνιστούν οι ενήλικες να αθλούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που αθλούνται συστηματικά συλλαμβάνουν πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνες που δεν κάνουν καθόλου γυμναστική και εκείνες που γυμνάζονται πάρα πολύ. Φρόντισε, λοιπόν, να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου, χωρίς όμως το παρακάνεις.
Κόψε το junk food
Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση της γονιμότητάς. Απόφυγε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συντηρητικά και βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φολικό οξύ, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Πηγή: pexels.com / photo credits Andres Ayrton
Απόβαλε το άγχος
Εντάξει, ίσως είναι αδύνατο να αποβάλεις το άγχος εντελώς από την καθημερινότητά σου, προσπάθησε όμως να το περιορίσεις. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν για την αρνητική επίδραση του στρες στη γονιμότητα.
Πηγή: thebump.com