Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες την ικανότητα να μείνετε έγκυος
Μπορούν να επηρεάσουν οι ορμόνες και με ποιο τρόπο τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος;
Για τις περισσότερες γυναίκες, δεν απαιτείται θεραπεία για να ρυθμίσουν τις ορμόνες προκειμένου να μείνουν έγκυες.
Απλώς πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν καλή ψυχολογία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή είναι ο ευκολότερος τρόπος εξισορρόπησης των ορμονών.
Για το υπόλοιπο 15% των γυναικών που έχουν δυσκολία σύλληψης ή γυναικεία υπογονιμότητα, μπορεί να τους συνταγογραφηθούν ορμονικά χάπια που ρυθμίζουν το ενδοκρινικό τους σύστημα και έτσι να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη.
Σε περιπτώσεις που απαιτούνται θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα για τις ορμόνες με ένεση αντί για χάπια. Στόχος είναι η τόνωση των ωοθηκών (ανάπτυξη ωοθυλακίων) ή η ρύθμιση της ωορρηξίας.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν συνιστάται ποτέ η λήψη ορμονών για την επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με τη μορφή χαπιών είτε οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου, παρά μόνο αν σας το προτείνει ο γυναικολόγος σας.
Τι μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες
Η φυσική ορμονική ισορροπία του σώματος και τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι απαραίτητα για τη σύλληψη και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Παράγοντες όπως η κακή διατροφή, τα πολλά ή λίγα κιλά, οι περιβαλλοντικοί ρύποι ή ακόμα και τα υψηλά επίπεδα στρες, μπορεί να βλάψουν την ορμονική σας ισορροπία και, ως εκ τούτου, να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.
Συγκεκριμένα:
Κακή διατροφή
Μια κακή διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία. Μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλά συντηρητικά τροφίμων περιέχουν ξενοορμόνες που έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα που διαχειρίζεται τη συνολική ισορροπία των ορμονών.
Αυξημένο βάρος
Οι υπέρβαρες γυναίκες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Για τους άνδρες, η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα χαμηλής τεστοστερόνης και κακής ποιότητας σπέρματος.
Περιβαλλοντικοί ρύποι
Οι περιβαλλοντικοί ρύποι όπως οι κόλλες και οι διαλύτες, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία με υψηλά επίπεδα ορμονών μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία επειδή είναι επίσης πηγές ξενοορμονών.
Άγχος
Τέλος, το άγχος αυξάνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία αναστέλλει την ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH), η οποία είναι η κύρια ορμόνη φύλου του σώματος, και ως αποτέλεσμα, η ωορρηξία, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η αρτηριακή πίεση μπορούν να κατασταλεί.
Εάν μπορείτε να ελέγξετε τους παραπάνω τομείς και παράλληλα να αποφεύγετε το αλκοόλ ή τη χρήση φαρμάκων, θα είστε σε θέση να εξισορροπήσετε τα επίπεδα των ορμονών σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Πηγή: panamafertility.com