Γονιμότητα: Τι να αποφεύγεις αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος
Τι να αποφεύγεις για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου.
Κι όμως, παρά τις εντατικές προσπάθειες μπορεί να περάσουν και μήνες μέχρι να δεις τις πολυπόθητες δύο γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης. Αυτό δε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, ούτε πρέπει να απογοητεύεσαι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου και αυτό υιοθετώντας νέες συνήθειες και αφήνοντας πίσω άλλες. Για παράδειγμα, η προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή είναι "must" για να αυξήσεις τις πιθανότητες να συλλάβεις αλλά και για να έχεις μία καλή εγκυμοσύνη μετέπειτα. Το ίδιο ισχύει και για τη συστηματική άσκηση. Εξίσου σημαντικά είναι και όλα αυτά που πρέπει να αποφεύγεις. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Τι να αποφεύγεις για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου
Την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
Όχι, δεν χρειάζεται να κόψεις τελείως τον καφέ, αλλά εάν είσαι από εκείνους που πίνουν τρεις και τέσσερις καφέδες την ημέρα, καλό είναι να τον περιορίσεις στους δύο το πολύ. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η κατανάλωση πάνω από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχει συσχετιστεί με μειωμένη γονιμότητα, ενώ την περίοδο της εγκυμοσύνης, η υπερκατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 200 mg / ημέρα) αυξάνει τις πιθανότητες για αποβολή.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι οι διαφορετικοί καφέδες έχουν και διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνης, συνεπώς θα πρέπει να λάβεις και αυτό υπόψιν όταν θέλεις να υπολογίσεις την καφεΐνη που καταναλώνεις καθημερινά.
Μην το παρακάνεις με την καθιστική ζωή
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συμβουλεύει την συστηματική άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Ακόμα και αν απέχεις σημαντικά από αυτόν τον στόχο, προσπάθησε να αθλείσαι πιο συχνά και συστηματικά ακόμα και αν αυτό σημαίνει να αποφεύγεις να παίρνεις το ασανσέρ ή το αυτοκίνητο σε κοντινούς προορισμούς. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες κάνουν γυμναστική συστηματικά, συλλαμβάνουν πιο σύντομα από αυτές που αθλούνται λιγότερο.
Το junk food
Η συσχέτιση διατροφής και γονιμότητας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με την υπογονιμότητα, όπως και η υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά.
Το στρες
Το άγχος και το στρες έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία σου από αυτό που πιθανά φαντάζεσαι. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι όσο πιο έντονο είναι το άγχος που βιώνει μία γυναίκα τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να συλλάβει. Αυτό συμβαίνει λόγων των ορμονών, οι οποίες σε μία κατάσταση άγχους αλλάζουν και προκαλούν διαταραχές, επηρεάζοντας έτσι και τη γονιμότητα. Καλό είναι, συνεπώς, να αποφεύγεις στρεσογόνες καταστάσεις ΄ετσι και αλλιώς έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ψυχολογία σου.
Με πληροφορίες από thebump.com