Πώς επηρεάζει η καφεΐνη τη γονιμότητα – Τι δείχνουν οι έρευνες
Καφεΐνη και γονιμότητα: Πώς επηρεάζει η καφεΐνη τις πιθανότητες σύλληψης
Η γυναικεία και η ανδρική γονιμότητα επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η διατροφή, το άγχος, το ιατρικό ιστορικά και γενικά οι καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής.
Τις τελευταίες δεκαετίες πολύς λόγος γίνεται και για τη σχέση της καφεΐνης με τη γονιμότητα. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μία εγκυμοσύνη, μπορεί όμως να επηρεάσει και τις πιθανότητες σύλληψης;
Καφεΐνη και γονιμότητα: Τι δείχνουν οι έρευνες
Η συσχέτιση της κατανάλωσης καφεΐνης με τη γονιμότητα ξεκίνησε το 1989 μετά τη δημοσίευση έρευνας σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Σε μετέπειτα μεγάλη έρευνα σχετικά με την καφεΐνη και τη γονιμότητα συμμετείχαν 3.000 γυναίκες από τη Δανία. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποσοστά γονιμότητας σε σχέση με την κατανάλωση καφέ, τσάι και αναψυκτικών και τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν τα εξής:
- Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο από 300 mg καφεΐνης την ημέρα (περισσότερο από ένα φλιτζάνι) είχαν παρόμοια ποσοστά γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από 100 mg καφεΐνης.
- Οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή και περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου τσάι.
- Οι γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν ανεξάρτητα από τον μήνα και την εποχή, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Επίσης, οι γυναίκες που έπιναν τρία ποτήρια αναψυκτικό την ημέρα είχαν χειρότερα ποσοστά γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι αναψυκτικό.
Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017, συγκέντρωσε τα συμπεράσματα ερευνών για την επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης στη γονιμότητα ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν φυσιολογικά αλλά και σε ζευγάρια που ακολουθούν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, μελέτησαν τις πιθανότητες αποβολής σε περίπτωσης εγκυμοσύνης συναρτήσει την κατανάλωση καφεΐνης. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν τα εξής:
- Η κατανάλωση περισσότερο από 300 mg καφεΐνης την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής.
- Η κατανάλωση περισσότερο από 600 mg καφεΐνης διπλασιάζει τις πιθανότητες αποβολής.
- Η κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον χρόνο που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να συλλάβει φυσικά.
- Η πρόσληψη καφεΐνης, επίσης, δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά γονιμότητας των ζευγαριών που λαμβάνουν θεραπεία για την υπογονιμότητα.
Είναι η καφεΐνη πρόβλημα τελικά για τη γονιμότητα;
Η μελέτη για πώς καθημερινές συνήθειες και γενικά ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τη γονιμότητα, είναι περίπλοκη ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους έρευνες δήλωναν πόσους καφέδες έπιναν πριν μείνουν έγκυες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Επίσης, γυναίκες που έπιναν για παράδειγμα ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να κατανάλωναν περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα καφεΐνης από άλλες που επίσης δήλωναν ότι έπιναν την ίδια ποσότητα και αυτό γιατί ο κάθε καφές έχει διαφορετική περιεκτιότητα σε καφεΐνη.
Πώς να γνωρίζετε πόση καφεΐνη καταναλώνετε
Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί συμβουλεύουν ότι μία ασφαλής ποσότητα που μπορεί να καταναλώνουν γυναίκες και άνδρες είναι τα 200 με 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Παρακάτω μερικές γενικές οδηγίες για να γνωρίζετε πόση καφεΐνη περιέχει ο καφές, το τσάι ή το αναψυκτικό.
- Μονός espresso: 47-75 mg ανάλογα με την ποικιλία
- Cold brewed: 55-150 mg
- Καφές φίλτρου: 30-30 mg
- Ελληνικός καφές μονός: 60 mg
- Cappucino μονός: 63 mg
- Στιγμιαίος καφές: 27-173 mg
- Μαύρο τσάι: 40-60 mg
- Ενεργειακά ποτά: 111-300 mg
- Αναψυκτικά: 45-75 mg
- Ρόφημα σοκολάτας: 5 mg
Με πληροφορίες από verywellfamily.com