Υπογονιμότητα: Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στο ζευγάρι
Πώς επηρεάζει η κακή ψυχολογία την προσπάθεια του ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Ποιες οι ψυχολογικές επιπτώσεις.
Οι δυσκολίες υπογονιμότητας συχνά έχουν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στο ζευγάρι.
Η αδυναμία επίτευξης μιας εγκυμοσύνης επιφέρει μια ψυχολογική ανισορροπία τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα, με ποικίλες συναισθηματικές προεκτάσεις.
Για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης παιδιού μετά από 1 χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία.
Για γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών, ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από 6 μήνες σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία και για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, είναι η αδυναμία σύλληψης μετά από 3 μήνες επαφής χωρίς κάποιο μέτρο προφύλαξης.
Η υπογονιμότητα αφορά και τα δύο φύλα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της ανεξήγητης υπογονιμότητας στην οποία όλες οι εξετάσεις αποτυγχάνουν να προσδιορίσουν την αιτία.
Η διάγνωση της υπογονιμότητας μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες: ανατομικές ανωμαλίες, ορμονικά και μεταβολικά προβλήματα, ηλικία, λοιμώξεις, τρόπος ζωής, σοβαρές παθήσεις σαλπίγγων, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, κ.α.
Υπογονιμότητα και ψυχική υγεία
Η υπογονιμότητα έχει βαθιές επιπτώσεις πρωτίστως στην ψυχική υγεία των γυναικών . Οι σωματικές, συναισθηματικές, πνευματικές και οικονομικές πτυχές της ζωής τους επηρεάζονται από την αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης.
Όσο πιο απαιτητικές και παρεμβατικές γίνονται οι ιατρικές θεραπείες του ζευγαριού, τόσο υψηλότερα είναι τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Κάθε μηνιαίος κύκλος που περνάει, γεννά πληθώρα έντονων συναισθημάτων όπως θυμό, προδοσία, ενοχές, θλίψη.
Η υπογονιμότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και την επιθυμία. Πολλά ζευγάρια κάνουν σεξ ως τρόπο συναισθηματικής σύνδεσης. Όταν το σεξ συνδέεται με αποτυχία και απογοήτευση, τα ζευγάρια μπορεί να χάσουν αυτή τη συναισθηματική σύνδεση. Η πίεση να κάνετε σεξ ή να απέχετε λόγω θεραπειών υπογονιμότητας μπορεί να απομονώσει τους συντρόφους και να διχάσει τα ζευγάρια.
Οι θεραπείες γονιμότητας κάνουν επίσης το σεξ λιγότερο αυθόρμητο, καθώς επικεντρώνεται στην αναπαραγωγή και όχι στην αναψυχή. Καθώς μάλιστα οι θεραπείες γονιμότητας συνεχίζονται, ο αυθορμητισμός και η συναισθηματική σύνδεση μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες προκλήσεις.
Τα οικονομικά είναι ένας άλλος παράγοντας άγχους καθώς τα ζευγάρια πρέπει να πληρώσουν για ιατρικές θεραπείες και φάρμακα.
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική ομαδική ψυχοθεραπεία και οι ομάδες υποστήριξης μειώνουν το άγχος και τα συμπτώματα της διάθεσης και αυξάνουν τα ποσοστά γονιμότητας.
Πηγή: ncmedicaljournal.com