Βότανα και γονιμότητα: Μύθοι και αλήθειες

Μπορούν τα βότανα να ενισχύσουν τη γονιμότητα; 

Βότανα και γονιμότητα: Μύθοι και αλήθειες
Bigstock

Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν στρέφονται στα βότανα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το υπερικό, η εχινάκεια ή το γυμνόσπερμα (ginkgo biloba) είναι από τα βότανα που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που προσπαθούν να γίνουν γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με οποιαδήποτε φυτικά συμπληρώματα και πριν τα χρησιμοποιήσουν να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

gonimotita-kai-soda.jpg

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), 6,1 εκατομμύρια Αμερικανίδες και οι σύντροφοί τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη.

Και οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και 60 εκατομμύρια Αμερικανοί αναζητούν φυτικά φάρμακα σε τακτική βάση.

«Πολλά φυτικά παρασκευάσματα έχουν τεκμηριωθεί ότι περιέχουν ουσίες με οιστρογονικές δράσεις οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη συγκέντρωση ορμονών και στη γονιμότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», λέει ο Gilbert Ross, MD, διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Επιστήμης και Υγείας στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξηγεί τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν επίσης οιστρογόνα , παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές ορμόνες για να σταματήσουν την ωορρηξία και να αποτρέψουν τη σύλληψη.

«Γενικά, δεν είναι σοφή κίνηση για ένα άτομο που ανησυχεί για τη στειρότητα να καταφεύγει σε συμπληρώματα χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί έναν ειδικό αναπαραγωγής», λέει ο Gilbert Ross.

Από την πλευρά του, ο Richard Blackwell, MD, μαιευτήρας /γυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ τονίζει ότι η εχινάκεια και το ginkgo biloba μπορεί να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος και την ικανότητα γονιμοποίησης.

gonimotita-kai-kafeini.jpg

Την προσοχή για όλα τα φυτικά συμπληρώματα αλλά και τα βότανα, εφιστά ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας Masood Khatamee, MD, κλινικός καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών Γονιμότητας στη Νέα Υόρκη.

«Κανένα από αυτά τα βότανα δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιείτε», λέει στο WebMD.

«Τα ζευγάρια πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φυτικά συμπληρώματα είναι φάρμακα και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στις θεραπείες σας», λέει η Pamela Madsen, εκτελεστική διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Υπογονιμότητας , μιας εθνικής μη κερδοσκοπικής ομάδας με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Κανένας ασθενής δεν πρέπει να παίρνει βότανα ενώ υποβάλλεται σε θεραπείες υπογονιμότητας χωρίς να μιλήσει πρώτα με το γιατρό του», επισημαίνει.

Πηγή:webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved