Γονιμότητα: Μειώνει η ουρολοίμωξη τις πιθανότητες σύλληψης;

Bigstock

Πώς επηρεάζει η ουρολοίμωξη τη γονιμότητα της γυναίκας;

Η γονιμότητα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες και από τους πιο σημαντικούς είναι η κατάσταση υγείας της γυναίκας. Υπάρχουν χρόνιες παθήσεις που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης, υπάρχουν όμως και ασθένειες όπως λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις κ.α. που είναι λογικό να αναρωτιέστε εάν και αυτές επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τη γονιμότητα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ουρολοίμωξη είναι η λοίμωξη που αφορά οποιοδήποτε κομμάτι του ουροποιητικού συστήματος. Παρατηρείται σε άνδρες και γυναίκες, ωστόσο είναι πιο συνήθης στις γυναίκες καθώς η ουροδόχος κύστη είναι μικρότερη σε μέγεθος και εύκολα προσβάσιμη στα βακτήρια και τα μικρόβια.

Συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι ο πόνος κατά την ούρηση, η συχνοουρία, σκούρο χρώμα ούρων, πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Πώς επηρεάζει η ουρολοίμωξη τις πιθανότητες σύλληψης;

Η ουρολοίμωξη επηρεάζει το συκώτι, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και τη μήτρα. Αντιμετωπίζεται εύκολα, ωστόσο εάν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη;

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης διαφοροποιείται ανά περίσταση, ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που προκαλούν το πρόβλημα. Ο γιατρός θα σας κάνει καλλιέργεια ούρων και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

Υπάρχει περίπτωση, η αιτία της λοίμωξης να είναι κάποια μυκητίαση ή ιός. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για αντιμετώπιση και πρόληψη

Φροντίστε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Ιδανικά πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή μετά από κάθε επίσκεψή σας στην τουαλέτα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις κοινόχρηστες τουαλέτες και πάντα να θυμάστε να σκουπίζεστε από μπρος προς τα πίσω.

Μείνετε ενυδατωμένη

Πίνετε πολύ νερό για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον το νερό αραιώνει τα ούρα και τα κάνει λιγότερο όξινα. Συμπέρασμα; Όσο περισσότερο επισκέπτεστε την τουαλέτα τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσουν τα βακτήρια που προκαλούν μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα.

Φοράτε άνετα εσώρουχα

Αποφύγετε τα πολύ στενά εσώρουχα και αυτά είναι φτιαγμένα από δαντέλα και σατέν ύφασμα. Αντίθετα, προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα. Επίσης, είναι σημαντικό να αλλάζετε το εσώρουχό σας καθημερινά ή και δύο φορές την ημέρας εάν έχετε αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών.

Μην περιμένετε για να πάτε τουαλέτα

Εάν νιώθετε την ανάγκη να πάτε τουαλέτα, κάντε το αμέσως. Το αντίθετο μόνο να επιδεινώσει μπορεί την κατάσταση.

Αποφύγετε την κατάχρηση σαπουνιών

Η κατάχρηση σαπουνιών, σπρέι και άλλων καλλυντικών στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να επηρεάσει το pH του κόλπου. Ένα ήπιο σαπούνι και λίγο νερό είναι αρκετά για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.

Πλυθείτε πριν την ερωτική επαφή

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το πλύσιμο πριν την ερωτική επαφή θα διατηρήσει την περιοχή καθαρή, καθώς με τον τρόπο αυτό τα βακτήρια δεν μπαίνουν στην ουρήθρα.

Ούρηση μετά την ερωτική επαφή

Μετά την ερωτική επαφή, προσπαθείτε να πάτε τουαλέτα. Η ενούρηση στην περίπτωση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση βακτηρίων που έχουν μπει στην ουρήρθα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Μελέτη έδειξε ότι τα βακτήρια Lactobacillus που υπάρχουν στα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να προστατεύουν τις γυναίκες από ουρολοιμώξεις.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved