Υπογονιμότητα: Πραγματικές ιστορίες με αίσιο τέλος
«19 γιατροί... και ένας φόβος πως δεν θα γίνω ποτέ μαμά»
Η ιστορία που θα διαβάσατε παρακάτω έχει όλα τα συστατικά μιας περίπτωσης όπου η παραίτηση και η αίσθηση της ματαίωσης είναι έκδηλα, όπως σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν συνεχόμενες απογοητεύσεις και βλέπουν το όνειρο της μητρότητας να απομακρύνεται. Σε αυτό το σημείο, ο ειδικός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν πρέπει απλά να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο για κάθε περίπτωση, αλλά και να πείσει κάθε απογοητευμένη γυναίκα πως η ελπίδα δεν χάθηκε και πως της αξίζει η ευτυχία.
O έμπειρος μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες με υπομονή και επιμονή, αποδείχτηκαν πως δεν είναι ανίκητες.
«19 γιατροί... και ένας φόβος πως δεν θα γίνω ποτέ μαμά»
Ο αριθμός είναι πραγματικός, και μέχρι να φτάσω στον κύριο Σφακιανούδη, τον Κώστα όπως τον λέμε πια αφού το αισθανόμαστε «δικό μας», τα είχα ακούσει όλα. Από το «ξεχάστε το, δεν κάνετε παιδιά» μέχρι το «φύγετε, δεν έχετε τίποτα». Έπρεπε να φτάσουμε στο «νούμερο 20» για να βγάλουμε άκρη στο θέμα της υπογονιμότητας που μας ταλαιπωρούσε 4 χρόνια.
Το ραντεβού στον Κώστα δεν το έκλεισα εγώ. Το έκλεισε η κουμπάρα μου κρυφά όταν της είπα πως, μετά την τελευταία αποτυχημένη εξωσωματική, δεν έχω άλλο κουράγιο πια να προσπαθώ. Με πίεσε να δω «ακόμα έναν», αφού είχε καταφέρει κι αυτή να μείνει έγκυος μετά τα 40 και μετά από αρκετές προσπάθειες εξωσωματικής σε άλλους γιατρούς. Ήταν Οκτώβρης όταν πήγα, και ένα χρόνο μετά ετοιμάζομαι να γεννήσω το γιο μου μαζί του. Ακόμα και τώρα που το γράφω, μου είναι δύσκολο να το πιστέψω…
Κι όμως, χωρίς πολλές θορυβώδεις υποσχέσεις, ούτε και ψυχοφθόρες απογοητεύσεις – τα είχαμε ζήσει όλα! –ο Κώστας έκανε τη δουλειά του με συνέπεια και επαγγελματισμό, με κατανόηση και συγκρατημένη αισιοδοξία. Μια υστεροσκόπηση (τρίτη κατά σειρά από άλλους γιατρούς, πρώτη στον ίδιο) και λίγους φυσικούς κύκλους ωοληψιών μετά, ήμουν έγκυος.
Δεν του έχω πει ποτέ για εκείνη την ημέρα που έμαθα τα αποτελέσματα, είμαι σίγουρη ότι θα τα έχει ακούσει πάρα πολλές φορές από τόσες άλλες. Για εμένα θα μείνει πάντα στη μνήμη μου, το τηλέφωνο που μου έκανε η κουμπάρα μου για τα ευχάριστα– εγώ δεν τολμούσα να πάρω στο κέντρο – το ότι κλαίγαμε μαζί, το ότι πήρα τον άντρα μου στη δουλειά και τον τάραξα γιατί κλαίγοντας μιλούσα ακατάληπτα και νόμιζε ότι και αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Ήταν η τρίτη προσπάθεια εξωσωματικής εξάλλου, είχαμε συνηθίσει, δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν τόσο εύκολο με το γιατρό «Νο 20…» που πλέον εμείς θεωρούμε Νο1.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας σεβάστηκες, που ήσουν πάντα εκεί, που είχες κατανόηση στα πάντα, από τη μανία μου για τις φυσικές μεθόδους («όχι ορμόνες», «όχι φάρμακα», «όχι αντιβιώσεις», όχι όχι…όλο αυτό ακούς από εμένα το ξέρω) μέχρι τις οικονομικές μας δυσκολίες και ανασφάλειες. Έκανες το ασύλληπτο για εμάς πραγματικότητα και είμαι σίγουρη ότι σε λίγες εβδομάδες θα μας χαρίσεις και τον τοκετό που ονειρευόμαστε».
Η επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο
Στις περιπτώσεις σαν της Γωγώς που μόλις διαβάσατε, η εξωσωματική γονιμοποίηση έρχεται να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή. Πρόκειται για μια επιστημονική διαδικασία που προσαρμόζεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά, κάνοντας σεβαστές τις επιθυμίες της. Αυτό σημαίνει πως η εξωσωματική δεν είναι απαραίτητο να είναι προϊόν ορμονικής διέγερσης και χρήσης φαρμάκων αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα φυσικού κύκλου (εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις).
Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο χαρακτηρίζεται από τη φυσική ωρίμανση του ωαρίου, χωρίς φάρμακα εξωσωματικής, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο υπερδιέγερσης με την διόγκωση των ωοθηκών. Η μέθοδος αυτή είναι η ηπιότερη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και χρησιμοποιείται συχνά, όταν ο ειδικός αποφανθεί πως όντως μπορεί να εφαρμοστεί στο υπογόνιμο ζευγάρι.
Οι γυναίκες καλό είναι να γνωρίζουν πως η επιλογή του φυσικού κύκλου είναι λιγότερο αποτελεσματική και σαφώς πιο κουραστική για την ασθενή, σε σχέση με την επιλογή της διέγερσης, όταν η ασθενής δύναται να ανταποκριθεί σε αυτήν. Όμως, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για γυναίκες με πολύ χαμηλό απόθεμα ωοθυλακίων.
Συνηθίζουμε να λέμε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η τέχνη της λεπτομέρειας. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται πραγματικά σε εκείνα τα αφανή σημεία, που ο ειδικός πρέπει να αποκρυπτογραφήσει και να επιλέξει τελικά το καταλληλότερο όπλο από την φαρέτρα του, για την επίτευξη της πολυπόθητης εγκυμοσύνης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sfakianoudis.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Σφακιανούδη Κωνσταντίνο, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, στο 210 6565112 (Facebook | Instagram)
Info
Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών CHU ST PIERRE , όπου και εργάστηκε επί αρκετά χρόνια στο δίκτυο IRIS-SUD ως επιμελητής.
Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική χειρουργική στο διεθνούς φήμης κέντρο CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας από όπου και κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και για το διάστημα 2007-2009 ήταν υπεύθυνος του Χειρουργικού τομέα Day-Clinic στη νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών. Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHU ST PIERRE Βρυξελλών και στην Ανδρική Υπογονιμότητα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Montpelier και της Toulouse.