Ποια τυριά είναι κατάλληλα όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Πιατέλα με διάφορα τυριά.

Bigstock

Τα είδη τυριών που ενισχύουν τη γονιμότητα.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας τρόπος τόνωσης της γονιμότητας.

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν περισσότερα απ΄ότι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων ( ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κ.α.).

Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση ω3 λιπαρών, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και τυριών.

Ποια είδη τυριών είναι τα πιο ωφέλιμα για τη γονιμότητα

Κομμάτι κίτρινου τυριού σε ξύλο.

Bigstock

Ώριμα τυριά

Το παλαιωμένο τσένταρ, η παρμεζάνα και το μαντσέγο είναι ώριμα τυριά. Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε ασβέστιο και λιπαρά, τα ώριμα τυριά είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που επηρεάζουν θετικά τη γονιμότητα.

Οι πολυαμίνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε φυτικά και ζωικά προϊόντα κι έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Τα περισσότερα ώριμα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουτρεσκίνη, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του σπέρματος ενώ εκτιμάται ότι βελτιώνει την υγεία των ωαρίων, ειδικά σε γυναίκες 35 ετών και άνω.

Νεαρή γυναίκα τρώει γιαούρτι.

Bigstock

Γαλακτοκομικά και γονιμότητα

Σύμφωνα με μια παλιότερη αμερικανική μελέτη (Nurse's Health Study – 2007) το πλήρες γάλα φαίνεται ότι βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα. Συγκεκριμένα, μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά.

Όμως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά καλό είναι να τα αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Γιατί;

Με βάση έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας από τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα την εβδομάδα.

Υποθέτουν ότι αυτό σχετίζεται με τον τύπο των ορμονών από την κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα ανδρογόνα ( π.χ. τεστοστερόνη), διαταράσσοντας την ωορρηξία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη του Χάρβαρντ βρήκε αυτή τη συσχέτιση μόνο σε γυναίκες με ωορρηξιακή υπογονιμότητα. Οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν την επίδραση που είχαν τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά σε γυναίκες με μειωμένο απόθεμα ωοθηκών, υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης, PCOS ή οποιαδήποτε άλλη διάγνωση που σχετίζεται με τη στειρότητα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες που να συγκρίνουν τις γυναίκες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με λιπαρά με εκείνες που απέχουν εντελώς από τα γαλακτοκομικά.

Με πληροφορίες από το cnyfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved