Ποιες οι πιθανότητες να συλλάβει η γυναίκα με φυσικό τρόπο μετά από εξωσωματική;
Αισιόδοξα τα μηνύματα σύμφωνα με νέα έρευνα.
Περίπου το 20% των γυναικών που χρειάστηκαν θεραπεία γονιμότητας, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση , για να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί είναι πιθανό να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του UCL.
Η πρώτη στο είδος της έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction , ανέλυσε δεδομένα από 11 μελέτες σε περισσότερες από 5.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1980 – 2021 προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο πόσο συνηθισμένο είναι να μείνει μια γυναίκα έγκυος φυσικά μετά τη σύλληψη ενός μωρού με θεραπεία γονιμότητας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία στις πέντε γυναίκες συνέλαβε φυσικά αφού είχε αποκτήσει μωρό με θεραπεία γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση κυρίως μέσα σε 3 χρόνια. Αυτό το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη οι διαφορετικοί τύποι και τα αποτελέσματα της θεραπείας γονιμότητας παράλληλα με τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Αν και συνήθως θεωρείται «σπάνιο» μια γυναίκα να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο αφού προηγουμένως είχε υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας, οι ερευνητές τονίζουν πώς στην πραγματικότητα δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός.
Γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας
Τα ευρήματα της έρευνας θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συλλάβουν φυσικά εφόσον έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας.
Αυτό θα μπορούσε να τις οδηγήσει να μείνουν έγκυες ξανά γρήγορα ή όταν δεν είναι έτοιμες -- κάτι που θα μπορούσε να είναι προβληματικό τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του παιδιού.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φυσική εγκυμοσύνη μετά την απόκτηση μωρού με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι καθόλου σπάνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις - από γυναίκες και επαγγελματίες υγείας - και αυτά που συνήθως εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης, ότι είναι ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Annette Thwaites.
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1978 και σήμερα, περισσότερα από 10 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί μέσω αυτής της θεραπείας, που αντιστοιχεί μεταξύ 1% έως 6% όλων των μωρών που γεννήθηκαν ετησίως στον ανεπτυγμένο κόσμο μέχρι το 2020.
Προκειμένου να παρακολουθούνται τα δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αναλύονται οι παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή την εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο μετά την απόκτηση μωρού με θεραπεία γονιμότητας, οι ερευνητές ζητούν να υπάρχει σύνδεση όλων των εθνικών συνόλων δεδομένων .
Ελπίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παροχή συμβουλών σε ζευγάρια που θέλουν να γνωρίζουν τις επιλογές τους μετά από μια επιτυχή θεραπεία γονιμότητας.
Πηγή: sciencedaily.com