Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη γονιμότητα;
Η επίδραση της σωματικής άσκησης στη γονιμότητα.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η τακτική άσκηση βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στην υγεία του εγκεφάλου, ενισχύει τα οστά και τους μύες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να επιτύχετε ένα ιδανικό βάρος, τα οποία και τα δύο επηρεάζουν θετικά τη γονιμότητα .
Μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ των ετών 1991 και 1999 παρακολούθησε 17.544 γυναίκες χωρίς ιστορικό υπογονιμότητας για οκτώ χρόνια για να διαπιστωθεί εάν η τακτική άσκηση και η τήρηση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής επηρέασαν τη γονιμότητα. Το αποτέλεσμα; Όσες ακολούθησαν τις οδηγίες της μελέτης κατέγραψαν 69% χαμηλότερο κίνδυνο στειρότητας, υποδηλώνοντας ότι η άσκηση και η διατροφή μπορεί να είναι ευεργετικές.
Άσκηση και σωματικό βάρος
Η άσκηση επηρεάζει το σωματικό βάρος το οποίο σύμφωνα με μελέτες συνδέεται με τον χρόνο που μπορεί να χρειαστεί μια γυναίκα για να συλλάβει. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004, οι γυναίκες με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ κάτω των 19 ετών), χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 29 μήνες για να συλλάβουν, οι γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 19 και 24 χρειάστηκαν 6,8 μήνες, όσες είχαν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 39 χρειάστηκαν 10,6 μήνες και εκείνες με ΔΜΣ άνω των 39, χρειάστηκαν 13,3 μήνες για να συλλάβουν.
Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση 40 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966 και 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και παλεύουν με τη στειρότητα, η απώλεια βάρους μέσω άσκησης και ορισμένων αλλαγών στη διατροφή τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης .
Ποια σωματική δραστηριότητα θεωρείται ασφαλής όταν προσπαθείτε να συλλάβετε;
Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση είναι ευεργετική κατά την προσπάθεια σύλληψης. Η έντονη άσκηση, ωστόσο, μπορεί να είναι ωφέλιμη μόνο για όσες έχουν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους.
Σύμφωνα με τα CDC, ορισμένα παραδείγματα μέτριων δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν:
- Περπάτημα με μέτριο ή γρήγορο ρυθμό
- Πεζοπορία
- Ηπια ποδηλασία
- Γιόγκα (όχι όλα τα είδη)
- Αερόβιος χορός
- Προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη λίγων κιλών
- Τένις (τα διπλά μπορεί να είναι λιγότερο επίπονα από τα μονά)
- Γκολφ
- Κολύμπι
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα (ή πέντε προπονήσεις των 30 λεπτών την εβδομάδα). Προσπαθήστε να εστιάσετε σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας συμβουλεύσει υπεύθυνα τι είδους σωματική δραστηριότητα επιτρέπεται όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.
Με πληροφορίες από το clearblue.com