Υπογονιμότητα: Πότε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό
Ποιους παράγοντες να λάβετε υπόψη εάν προσπαθείτε να συλλάβετε.
Από όταν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης μέχρι να δείτε τις πολυπόθητες δύο γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης, μπορεί να περάσουν μήνες. Παρόλο που έχετε έχετε ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας (ισορροπημένη διατροφή, περιορισμός, καφεΐνης, περιορισμός αλκοόλ), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αρνητικό. Τι συμβαίνει και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφτείτε έναν ειδικό;
Η γενική οδηγία είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό εάν προσπαθείτε για περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, μπορείτε να προγραμματίσετε μία επίσκεψη, ειδικά εάν είστε άνω των 35. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι ο ειδικός γονιμότητας;
Ο ειδικός γονιμότητας έχει τις γνώσεις, την ειδίκευση και την εμπειρία να εντοπίσει τα αίτια της υπογονιμότητας, αλλά και να προτείνει λύσεις για τη θεραπεία. Δεδομένου ότι στο 1/3 των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στον άντρα, ο ειδικός υπογονιμότητας βλέπει και τον άντρα και τη γυναίκα.
Πότε να δείτε έναν ειδικό γονιμότητας
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν αυτήν σας την απόφαση είναι κυρίως τρεις.
Η ηλικία. Για τις γυναίκες κάτω των 35 ένα μέσο διάστημα προσπαθειών είναι το ένα έτος. Εάν περάσει ένας χρόνος εντατικών προσπαθειών και η σύλληψη δεν έχει επιτευχθεί, τότε προτείνεται το ζεγυάρι να επισκεφτεί έναν ειδικό γονιμότητας. Για τις γυναίκες άνω των 35, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
«Οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται κατά πολύ όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Μετά τα 35 τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξάνονται από 10% σε 20% . Στις αρχές της δεκαετίας των 40 το ποσοστό υπογονιμότητας υπολογίζεται σε 45%.» αναφέρει ο dr Jingwen Hou, γιατρός ενδοκρινολόγος.
Προηγούμενες αποβολές. Σύμφωνα με έρευνες το 25% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή και σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες δεν έχον καν καταλάβει ότι είναι έγκυες. Μία από βολή αυξάνει τις πιθανότητες για μία επόμενη.
Ο dr Mark Trolice, ειδικός γονιμότητας, αναφέρει στο MOM:
«Κάθε αποβολή αυξάνει τον κίνδυνο για μία επόμενη. Για παράδειγμα με ένα ιστορικό δύο αποβολών, οι πιθανότητες για αποβολή σε μία επόμενη εγκυμοσύνη εκτιμάται στο 23%. Μετά από τρεις αποβολές, οι πιθανότητες ανεβαίνουν στο 32%. Μετά από τέσσερις, στο 37%».
Χρόνιες παθήσεις. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό αναπαραγωγής από την αρχή των προσπαθειών σύλληψης, προτείνεται και σε επιπτώσεις χρόνιων παθήσεων. Παθήσεις σαν αυτές είναι η ενδομητρίωση, κάποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης.