Γιατί ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε θεραπεία για την υπογονιμότητά σας
Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια , έρχονται αντιμέτωπα με απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα συνειδητοποιώντας ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης δεν είναι εύκολη ούτε δεδομένη.
Γι΄αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τα ζευγάρια να μην αγνοούν ορισμένα συμπτώματα που παρατηρούν και να αναζητούν τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή τους.
Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα; Ας δούμε τα πιο κοινά:
- Ακανόνιστες περίοδοι, ενδομητρίωση ή PCOS.
- Ιστορικό αποβολών.
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
- Γενετικό νόσημα ή γενετική πάθηση που επηρεάζει τη γονιμότητα.
- Ωοθηκική ανεπάρκεια.
- Ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, καρκίνου του μαστού ή καρκίνου οργάνων αναπαραγωγής.
Παράγοντας ψυχολογία
Σύμφωνα με τον ιστότοπο idahofertility.com είναι αρκετά συνηθισμένο να έχετε μια αποβολή, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο οι πολλαπλές αποβολές θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να αναζητηθούν τα αίτια.
Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της εγκυμοσύνης, θα υπάρξουν αρκετά σκαμπανεβάσματα τόσο στη διάθεση όσο και στην ψυχολογία σας. Το σεξ μπορεί να μετατραπεί σε αγγαρεία ενώ λόγω της πίεσης θα αισθάνεστε περισσότερο άγχος και στρες.
Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα πρέπει να επιδείξετε θάρρος, αντοχή και καλή διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων, τα οποία θα επηρεάσουν και τους δύο σας.
Ακριβώς επειδή ο δρόμος προς τη γονιμότητα μπορεί να περιλαμβάνει προσκρούσεις και συναισθηματικές προκλήσεις, οι ειδικοί συνιστούν στα ζευγάρια να αναζητήσουν βοήθεια, ψυχολογική αλλά και θεραπεία γονιμότητας.
Μελέτη για θεραπεία γονιμότητας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στην Δανία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction, τρεις στις τέσσερις γυναίκες που ξεκινούν θεραπεία γονιμότητας καταφέρνουν τελικά να αποκτήσουν παιδί εντός πέντε ετών, είτε ως αποτέλεσμα της αγωγής, είτε φυσιολογικά.
Η μελέτη στηρίχθηκε σε ανάλυση στοιχείων από γεννήσεις που αφορούσαν σχεδόν 20.000 γυναίκες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας στην Δανία, την περίοδο 2007-2010. Η πλειοψηφία των γυναικών αυτών (57%) απέκτησαν παιδί ως αποτέλεσμα της αγωγής, το 14% συνέλαβε αυθόρμητα χωρίς θεραπεία και πάνω από το 57% γέννησε εντός δύο ετών.
«Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού είναι καλές. Αν και συχνά απαιτούνται αρκετοί κύκλοι θεραπείας, οι πιθανότητες είναι περισσότερες μετά την κατάλληλη αγωγή, χωρίς όμως να αποκλείεται και η αυθόρμητη σύλληψη» υπογραμμίζει η ερευνήτρια Σάρα Μαλχαου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.