Προσπαθείτε να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, αλλά δεν έρχεται - Τι φταίει;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η υπογονιμότητα μπορεί να εμφανιστεί δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη φορά.

Προσπαθείτε να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, αλλά δεν έρχεται - Τι φταίει;
Bigstock

Το πρώτο σας παιδί ήρθε σχετικά εύκολα και τώρα θέλετε να αποκτήσετε και δεύτερο, αλλά δυσκολεύεστε. Αυτό το κοινό πρόβλημα, το ακούν πάρα πολύ συχνά οι γιατροί μαζί με το απλό ερώτημα «γιατί;».

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η υπογονιμότητα μπορεί να εμφανιστεί δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη φορά, όπως εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris, Μέλος του Δ.Σ. του Institute of Life στο ΙΑΣΩ, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα αναφέρεται συνήθως ως δευτερογενής υπογονιμότητα, η οποία έχει μικρές διαφορές από την πρωτογενή.

Αιτίες δευτερογενούς υπογονιμότητας

Ηλικία της μητέρας

Η ηλικία της μητέρας είναι ένας βασικός παράγοντας και συχνά ο πιο σημαντικός δείκτης της πιθανότητας μιας γυναίκας να συλλάβει καθώς η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων αρχίζει να μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Τα ποσοστά σύλληψης για υγιή ζευγάρια είναι, στην καλύτερη περίπτωση, 20-25% ανά εμμηνορροϊκό κύκλο. Μόλις μια γυναίκα φτάσει στην ηλικία των 35 ετών, η γονιμότητά της αρχίζει να μειώνεται. Μέχρι την ηλικία των 40, υπολογίζεται ότι το ποσοστό σύλληψης κυμαίνεται μεταξύ 8-10% το μήνα και στην ηλικία των 43 ετών, το ποσοστό εγκυμοσύνης μειώνεται στο 1-3% το μήνα.

Γυναικείος παράγοντας

  • Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα στην ωορρηξία, οπότε αντίστοιχα υπάρχει πρόβλημα στη σύλληψη. Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά κάποιες γυναίκες έχουν κύκλο 25-35 ημερών. Ο γυναικείος έμμηνος κύκλος καθορίζεται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ορμονών, επομένως οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία μπορεί να κάνει την περίοδό σας ακατάστατη. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί τι προκαλεί την ανωμαλία και να προσδιορισθούν με υπερηχογράφημα οι ακριβείς ημερομηνίες ωορρηξίας.
  • Οι φραγμένες σάλπιγγες είναι πιο συχνές στη δευτεροπαθήσε σύγκριση με την πρωτοπαθή υπογονιμότητα. Εάν το ωάριο δεν μπορεί να συναντήσει το σπέρμα, λόγω απόφραξης της σάλπιγγας, η σύλληψη θα είναι πολύ δύσκολη.

Ανδρικός παράγοντας

andriki-ypogonimotita.jpg

Ανδρική υπογονιμότητα

Bigstock

Διάφορα προβλήματα του σπέρματος, όπως μειωμένη κινητικότητα, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, κ.λπ., δυσκολεύουν τη σύλληψη. Δυστυχώς, η προηγούμενη εγκυμοσύνη δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο σπέρμα. Η υγεία και η λειτουργική ικανότητα του σπέρματος εξαρτώνται από διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στην ανδρική αναπαραγωγική οδό. Πολλές διαταραχές, εμποδίζουν τα κύτταρα να ωριμάσουν σε σπέρμα ή να φτάσουν στη σάλπιγγα της γυναίκας για την γονιμοποίηση.

Τρόπος ζωής

Το σωματικό βάρος είναι ένας κοινός παράγοντας που επηρεάζει την γονιμότητα. Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί σε γυναίκες που είναι είτε πολύ αδύνατες, είτε υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φυσιολογικό βάρος ενισχύει την ωορρηξία και κατ’ επέκταση την φυσική σύλληψη. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, καθώς αντίστοιχες μελέτες συσχετίζουν σταθερά την παχυσαρκία με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων..

Αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα

Περίπου το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ακόμη και μετά από πλήρη ιατρική αξιολόγηση.

Οι διαθέσιμες επιλογές στην δευτερογενή υπογονιμότητα

mithoi-gia-gonimotita.jpg

Είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ειδικού γονιμότητας μετά από 12 μήνες ελεύθερων επαφών εάν είστε κάτω των 35 ετών ή μετά από 6 μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε μείνει έγκυος.

Μετά από μια ενδελεχή έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτίας της δευτερογενούς υπογονιμότητας, αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές θεραπευτικές επιλογές:

  • Πρόκληση ωορρηξίας: Περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για την τόνωση των ωοθηκών και την ρύθμιση της ωορρηξίας. Η πρόκληση ωορρηξίας συχνά συνδυάζεται με την ενδομήτρια γονιμοποίηση – μια διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται απευθείας στη μήτρα μιας γυναίκας προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης.
  • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση συχνά βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης όταν η αιτία της υπογονιμότητας σχετίζεται με παλαιότερες φλεγμονές ή λοιμώξεις που έχουν δημιουργήσει ουλές ή καταστάσεις όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση και άλλα προβλήματα των σαλπίγγων ή της μήτρας
  • Σπερματεγχυση(IIU): Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για πιο ήπιες η μέτριες μορφές ανδρικής υπογονιμότητας αυξάνοντας το ποσοστό επίτευξης κυήσεως στο 14/ εφόσον η γυναίκα είναι κάτω των 38 ετών.
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα στο εργαστήριο και τη μεταφορά του εμβρύου πίσω στη μήτρα.

Η δυσκολία απόκτησης δεύτερου ή τρίτου παιδιού, μπορεί να είναι ένα απλό πρόβλημα ή ένα πιο σύνθετο, ανάλογα με την περίπτωση. Καλό είναι πάντως, οι γονείς να ακολουθούν ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, να διατηρούν σε φυσιολογικά όρια το σωματικό βάρος, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται, έτσι ώστε τα τυχόν εμπόδια να ξεπεραστούν ακόμα πιο εύκολα, καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος

Ιατρός Αναπαραγωγής
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
Praticien Attaché CHU Cochin, Paris

vasilopoulos-giatrso.jpg

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη χειρουργική του ενδομητρίου στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes στο Παρίσι.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFEIASO .

Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο Λυκείου Λεοντίου και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.

Μετά την υποχρεωτική πρακτική του γιατρού, εργάστηκε για ένα έτος ως ειδικός γιατρός στο 1ο Πανεπιστημιακό Χειρουργικό Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως πρώτος ιατρός, πήγε στην Ελβετία, όπου εκπαιδεύτηκε τα έτη 2003-2008, στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας. ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο γιατρός εργάστηκε στις μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Πανεπιστημίου της Lausanne (CHUV, Καθ. Pierre De Grandi), στη Γενεύη (HUG, Καθ. JB Dubuisson) και στα νοσοκομεία Nord Vaudois. (EHNV, Dr.med JF Bauen). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Clinic Leader και συμμετείχε ενεργά στην κλινική εκπαίδευση μαθητών και ιατρών.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, συνέχισε την εξειδίκευσή του στη Γαλλία, όπου εκπαιδεύτηκε στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cochin-St Vincent de Paul στο Παρίσι όπου εργάστηκε μέχρι το 2009 κρατώντας τη θέση του προσκολλημένου ιατρού.

Η γυναικολογική ενδοκρινολογία και η μονάδα IVF στο Cochin-St. Ο Vincent de Paul είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες IVF στην Ευρώπη και παραδίδεται στο εργαστήριο κλινικής έρευνας και ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκε στενά με τους παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές Dominique de Ziegler και Charles Chapron, κερδίζοντας σταθερή εμπειρία στη διερεύνηση και τη θεραπεία περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρέμβασης για στείρους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό (Ογκο-γονιμότητα).

Ο γιατρός Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος παρουσιάζει ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο ιδρύθηκε με τη συγγραφή πολλών ιατρικών έργων που δημοσιεύονται κυρίως σε περιοδικά παγκοσμίου εμβέλειας .

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής και η Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής κλπ.

Τον Απρίλιο του 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της αίθουσας μητρότητας του ΙΑΣΩ και το 2015 ίδρυσε μαζί με διακεκριμένους αναπαραγωγικούς ιατρούς την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι συνεργάτης στο Cochin-St. Vincent de Paul στο Παρίσι, όπου δίνει τακτικά διαλέξεις στο πλαίσιο του μαθήματος του πανεπιστημίου στο Παρίσι Πανεπιστήμιο «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και Αναπαραγωγή».

Είναι παντρεμένος με την παιδιατρικό επεμβατικό ακτινολόγο Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved