Επτά μέταλλα που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα

Πώς τα μέταλλα επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών και την εμμηνόρροια.

Νίκη Παπανικολάου
Επτά μέταλλα που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα
Bigstock

Η επίδραση των μετάλλων στην αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας είναι σημαντική και επηρεάζει τη γονιμότητά της.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients , ερευνητές στην Αυστρία μελέτησαν τον ρόλο ορισμένων μετάλλων στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Διαπιστώθηκε ότι ο υπερβολικός σίδηρος, η ανεπάρκεια σεληνίου, η έλλειψη ψευδαργύρου, η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου και οι ανισορροπίες του χαλκού μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα τη γυναικεία γονιμότητα.

gonimotita-kai-psevdargiros.jpg

Επίδραση της πρόσληψης μετάλλων στη γυναικεία γονιμότητα

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών, τη λειτουργία του ενδομητρίου και τη γονιμότητα, καθώς ρυθμίζει την παραγωγή LH, FSH και στεροειδών, ενώ προστατεύει το ωοκύτταρο από βλάβες που σχετίζονται με τις δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) και το οξειδωτικό στρες.

Σελήνιο

Το σελήνιο απαιτείται για την παραγωγή σεληνοπρωτεϊνών, οι οποίες μετατρέπουν τη θυροξίνη στη βιολογικά ενεργή μορφή της, την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σεληνίου είναι κρίσιμη για τη συνεπή και αποτελεσματική ωορρηξία.

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή ορμονών, καθώς αλληλεπιδρά με αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, στειρότητα και αναπαραγωγικές ανωμαλίες.

Σίδηρος

Ο σίδηρος , βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, απαιτείται για τη μεταφορά οξυγόνου των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τις φυσιολογικές δραστηριότητες. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, μειωμένη ποιότητα ωαρίων και μειωμένη συχνότητα ωορρηξίας.

spanaki-kai-gonimotita.jpg

Ασβέστιο

Το ασβέστιο επηρεάζει έμμεσα τον ορμονικό έλεγχο αλλάζοντας την ωορρηξία και τη λειτουργία των ωοθηκών. Επιπλέον, τα ισορροπημένα επίπεδα ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη κυτταρική διαίρεση και την εμφύτευση εμβρύου.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε ένζυμα όπως η αρωματάση, η οποία μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες αυτού του μετάλλου βελτιώνουν έμμεσα τη γονιμότητα προστατεύοντας το σώμα από οξειδωτική βλάβη, διατηρώντας την ποιότητα των ωαρίων, τροποποιώντας την ωορρηξία και προάγοντας την υγεία του ενδομητρίου.

Χαλκός

Ο χαλκός έχει αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Επίσης, συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Επομένως, η αναιμία αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας χαλκού και σιδήρου. Επιπλέον, ο χαλκός απαιτείται για τη μεταφορά Fe στο μυελό των οστών και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο και δρα ως αντιοξειδωτικό καθώς το οξειδωτικό στρες βλάπτει τη λειτουργία και την ποιότητα των ωαρίων, διαταράσσοντας έτσι την ορμονική ισορροπία της γυναικείας γονιμότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved