Θρομβοφιλία: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την θρομβοφιλία και τις επιπτώσεις της στη γονιμότητα. 

H θρομβοφιλία είναι η προδιάθεση του οργανισμού για σχηματισμό θρομβώσεων που μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των αυτόματων αποβολών του πρώτου τριμήνου της κύησης οφείλονται σε θρομβοφιλική προδιάθεση της εγκύου.

Θρομβοφιλία και γονιμότητα

Η θρομβοφιλία μπορεί να είναι αιτία για καθ ΄εξιν αποβολές. Η δημιουργία θρόμβων εμποδίζει την ομαλή ροή αίματος στα αγγεία της μήτρας με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην αιμάτωση του εμβρύου με αποτέλεσμα αποβολές και ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι γυναίκες που πρέπει να κάνουν περαιτέρω έλεγχο είναι όσες:

  • Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 35 ετών με δύο αποβολές ή δύο αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.
  • Προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να αποκτήσουν παιδί για περισσότερο από 3 χρόνια.
  • Έχουν προβλήματα ανοσοποιητικού με αυτοάνοσα ( π.χ.λύκος ή ρευματοειδής αρθρίτιδα)

Θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη: Τι είναι και ποιες γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο

Θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη

Η θρομβοφιλία έχει συσχετισθεί με μαιευτικές επιπλοκές και πτωχή έκβαση της κύησης (εμβρυϊκό θάνατο, προεκλαμψία, αποκόλληση πλακούντα, ενδομήτρια καθυστέρηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης), καθώς η θρόμβωση στην πλακουντιακή κυκλοφορία θεωρείται ο υποκείμενος παθογενετικός μηχανισμός των παραπάνω διαταραχών.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που στηρίζουν αυτή τη συσχέτιση, με εξαίρεση τηνύπαρξη αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων. Ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις βασισμένες σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες μελέτες, που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία έτσι ώστε ναδικαιολογείται η καθιέρωση του ελέγχου θρομβοφιλίας ως καθολικού προληπτικού ελέγχου (screening test) για την πρόβλεψη των μαιευτικών επιπλοκών στις έγκυες γυναίκες, πολύ δε περισσότερο η χρήση θρομβοπροφύλαξης για την αντιμετώπισή τους.

Θρομβοφιλία: Πρόληψη των επιπλοκών της κύησης

Από μελέτες φαίνεται ότι δεν υπάρχει συσχέτιση κληρονομικής θρομβοφιλίας και επιπλοκών κύησης μέσω του πλακούντα και δεν υποστηρίζεται η χορήγηση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για πρόληψη τους.

Η κάθε περίπτωση πρέπει να εκτιμάται ξεχωριστά και να λαμβάνονται υπ' όψιν το ιατρικό και μαιευτικό ιστορικό, η ιστοπαθολογία του πλακούντα και η παρουσία άλλωναιτίων επιπλοκών της κύησης (μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ανατομικές διαταραχές της μήτρας, ανωμαλία στο έμβρυο, λοίμωξη του εμβρύου, έκθεση μητέρας σε τερατογόνες ουσίες).

Θρομβοφιλία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Η αντιμετώπιση αυτών των εγκύων είναι περίπλοκη και χρήζουν αντιμετώπισης σε εξειδικευμένα κέντρα.

Σε δύο μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες, η χορήγηση ασπιρίνης ή ασπιρίνης με ηπαρίνη δεν βελτίωσε την έκβαση της κύησης σε γυναίκες με ανεξήγητη απώλεια εμβρύου πριν την 20η εβδομάδα 39 ή μετά την 24η εβδομάδα αλλά ο περιορισμός των μελετών είναι ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ πρώιμης και όψιμης αποβολής και ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν θρομβοφιλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved