Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας
Το άγχος προκαλεί υπογονιμότητα;
Η υπογονιμότητα συνήθως έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη ζωή του ζευγαριού. Μπορεί να επηρεάσει τη μεταξύ τους σχέση αλλά και τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, να δημιουργήσει οικονομικά αδιέξοδα, να προκαλέσει άγχος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα έχουν τα ίδια επίπεδα άγχους και κατάθλιψης με τις γυναίκες με καρκίνο, καρδιοπάθεια και HIV.
Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας
Το άγχος που συχνά κυριεύει τις υπογόνιμες γυναίκες δεν πρέπει να παραβλέπεται. Απεναντίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα προκειμένου να είναι διαχειρίσιμο.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα. Το άγχος μπορεί επίσης να παρατείνει το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Για να αντιμετωπίσετε λοιπόν το άγχος της υπογονιμότητας:
Ενημερωθείτε
Κατανοήστε την ιατρική σας κατάσταση και ρωτήστε για τις επιλογές θεραπείας. Αποφύγετε την ενημέρωση μέσω διαδικτύου, καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Μιλήστε
Μιλήστε στον σύντροφό σας για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας και επιτρέψτε και σε εκείνον να αισθάνεται και να αντιμετωπίζει την κατάσταση με διαφορετικό από εσάς τρόπο. Μιλήστε για τις διαφορές σας και αποφύγετε τις συγκρούσεις. Μην επιλέγετε την απομόνωση θεωρώντας ότι φίλοι και γνωστοί δεν μπορούν να σας καταλάβουν. Δώστε τους την ευκαιρία να σας υποστηρίξουν όπως μπορούν.
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης
Το ανθρώπινο σώμα έχει δύο τύπους αποκρίσεων: μάχη ή φυγή και χαλάρωση. Η αντίδραση μάχης ή φυγής συμβαίνει στο σώμα όταν αισθάνεστε κίνδυνο. Είναι η ίδια αντίδραση που βιώνετε κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού στρες. Η απόκριση χαλάρωσης παρατηρείται όταν το σώμα σας βρίσκεται σε βαθιά ανάπαυση. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η απεικόνιση, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες, συμπεριλαμβανομένου του στρες που σχετίζεται με την υπογονιμότητα.
Προσέξτε την υγεία σας
Φροντίστε να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε επαρκώς και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.
Αντιμετωπίστε το στρες για το σεξ
Το σεξουαλικό στρες είναι κοινό μεταξύ των ζευγαριών με υπογονιμότητα, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι είναι μια υποχρέωση ή ένα καθήκον και όχι επιθυμία. Κάντε ένα διάλειμμα και απολαύστε την ερωτική επαφή χωρίς να έχετε στο μυαλό σας χρονοδιαγράμματα και ημέρες ωορρηξίας.
Η διαχείριση του στρες βελτιώνει τη γονιμότητα;
Εν συντομία, η διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα. Ωστόσο, η επίδραση της διαχείρισης του στρες στο ποσοστό γονιμότητας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Με πληροφορίες από mayoclinichealthsystem.org