Οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους; Τι απαντά ειδικός

Αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους; Τι απαντά ειδικός
Bigstock

Υπάρχουν πολλά είδη θεραπειών γονιμότητας που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα όταν δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό της.

gonimotita-kai-varos.jpg

Αύξηση βάρους και εξωσωματική γονιμοποίηση

Σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένων θεραπειών παρατηρείται αύξηση βάρους. Το ερώτημα που γεννάται είναι: Άρα, η εξωσωματική γονιμοποίηση /ορμονοθεραπεία ενοχοποιείται για την αύξηση βάρους; Ή μπορεί να είναι κάτι άλλο;

Η Δρ. Indumathi Joy, γυναικολόγος, ειδική σε θέματα γονιμότητας στο Nova IVF Fertility εξηγεί πώς η εξωσωματική δεν αυξάνει το βάρος, ωστόσο, ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, παχαίνουν λόγω κατακράτησης υγρών κατά τη φάση της υπερωορρηξίας (που είναι η πρώτη φάση).

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων (τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων) προκαλούν κατακράτηση υγρών και είναι γνωστό ότι η αίσθηση του φουσκώματος είναι μόνο βραχυπρόθεσμη. Όπως τονίζει, το φούσκωμα είναι μόνο προσωρινό και καθώς μετά την πρώτη φάση, μειώνεται και οι ορμόνες αποβάλλονται από την ουροδόχο κύστη. Ετσι, οι γυναίκες βλέπουν πώς έχουν επανέλθει στο αρχικό τους βάρος.

Βάρος και γονιμότητα: Πρέπει να ανησυχείτε;

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι γυναίκες παίρνουν πραγματικά βάρος που δεν είναι τόσο εύκολο να χάσουν. Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αιτιολογούν το πώς οι ορμόνες προκαλούν αύξηση βάρους. Μελέτες έδειξαν ότι μια παχύσαρκη γυναίκα είναι πιθανόν να έχει περισσότερη κατακράτηση υγρών. Αν όμως μείωνε τουλάχιστον το 5% του σωματικού της λίπους, το πρόβλημα της κατακράτησης δεν θα ήταν σοβαρό.

Stressed Sad Woman With Closed Eyes Keeps Her Hands Connected Near Her Face Close-up. The Concept Of

Είναι ασφαλές να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;

Μόλις επιβεβαιωθεί η σύλληψη, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ώστε να αποφύγετε πιθανά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης κύησης.

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα του άντρα και πώς της γυναίκας;

Ο γιατρός σας θα σας υποδείξει τη διατροφή που πρέπει να ακολουθείτε και η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες κ.λπ. Αποφύγετε τα τηγανητά, όλα τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα καθώς και όσα περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας και αν θέλετε να παραμείνετε δραστήριες, ξεκινήστε γρήγορους περιπάτους και ήπια γιόγκα.

Με πληροφορίες από το onlymyhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved