Κατάψυξη ωαρίων και οφέλη: Όλες οι νέες επιστημονικές μελέτες

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της.

Κατάψυξη ωαρίων και οφέλη: Όλες οι νέες επιστημονικές μελέτες
Bigstock

Η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, γνωστή και ως social egg freezing, κερδίζει συνεχώς έδαφος ως επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν τη μητρότητα χωρίς να θυσιάζουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον, με το δικό τους γενετικό υλικό. Η τάση αυτή αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες και επιθυμίες για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο ρόλος της ηλικίας στην κρυοσυντήρηση για τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων

Υπάρχουν αρκετές έρευνες και μελέτες που τεκμηριώνουν τα οφέλη της κατάψυξης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικά βασικά σημεία και οι σχετικές πηγές:

Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη

kriosintirisi-hlikia.jpg

Καριέρα και εκπαίδευση: Η διατήρηση γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων, επιτρέπει στις γυναίκες να επικεντρωθούν στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και την εκπαίδευση χωρίς την πίεση και το άγχος ότι η γονιμότητά τους φθίνει με την πάροδο των ετών. Έρευνα του Ινστιτούτου Guttmacher δείχνει ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας αυξάνει τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες για τις γυναίκες​ (MDPI)​.

Οικονομική σταθερότητα: Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που αναβάλλουν την τεκνοποίηση μέχρι να επιτύχουν οικονομική σταθερότητα επιτυγχάνουν να έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση στη ζωή τους​ (BMJ Open)​.

Ψυχολογικά οφέλη

Μείωση άγχους γονιμότητας: Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με την τεκνοποίηση, επιτρέποντας στις γυναίκες να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες και χαλαρές αποφάσεις​ (BMJ Open)​.

Βελτίωση ψυχολογικής ευεξίας: Οι γυναίκες που έχουν την επιλογή να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους αισθάνονται πιο αισιόδοξες και έχουν μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον τους (MDPI)​.

Υγεία και βιολογικά πλεονεκτήματα

Αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας: Η κατάψυξη ωαρίων σε νεότερη ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης και μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που κατέψυξαν 15 ή περισσότερα ωάρια έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς κύησης​ (MDPI)​.

Παγκόσμια αύξηση της επιλογής κατάψυξης ωαρίων

Η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκε αύξηση 460% στις διαδικασίες κατάψυξης ωαρίων μεταξύ 2010 και 2016, ενώ στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία η αύξηση ήταν 880% και 507% αντίστοιχα για την περίοδο 2010-2015​ (MDPI)​. Η πρόοδος στις τεχνικές κρυοσυντήρησης, όπως η υαλοποίηση (vitrification), έχει βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της κατάψυξης ωαρίων, τόσο που οι μελέτες δείχνουν ότι τα κρυοσυντηρημένα ωάρια έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ωάρια που δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία της κατάψυξης.

Η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους προσφέρει στις γυναίκες την ευκαιρία να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να διατηρήσουν την ψυχολογική τους ευεξία και να εξασφαλίσουν πιθανότητες επιτυχούς τεκνοποίησης στο μέλλον.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη της κατάψυξης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους και την αυξανόμενη δημοφιλία αυτής της πρακτικής.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των γυναικών

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην διατήρηση γονιμότητας και την κατάψυξη ωαρίων είναι μια αναπτυσσόμενη και καινοτόμος τεχνολογία που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ιατρική επιστήμη και ιδιαίτερα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Βελτίωση της επιλογής ωαρίων και εμβρύων
  • Ανάλυση Εικόνας: Τα AI συστήματα χρησιμοποιούν τεχνικές μηχανικής μάθησης για την ανάλυση εικόνων ωαρίων και εμβρύων από μικροσκόπια, επιτρέποντας την ακριβή αξιολόγηση της ποιότητάς τους. Αυτό βοηθά στην επιλογή των καλύτερων ωαρίων και εμβρύων για κατάψυξη και μεταφορά, βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης​ (MDPI)​.
  1. Προβλέψεις για την επιτυχία της IVF
  • Πρόβλεψη αποτελεσμάτων: Τα μοντέλα AI μπορούν να αναλύσουν μεγάλα σύνολα δεδομένων από προηγούμενες διαδικασίες IVF για να προβλέψουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός κύκλου. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, η ποιότητα των ωαρίων και το ιστορικό υγείας, οι ειδικοί έχουν πιο ακριβή κι ενημερωμένα στοιχεία στη διάθεσή τους (MDPI)​.
  • Επιπλέον, οι γυναίκες και στη χώρα μας που επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τις πιθανότητες που έχουν, να γίνουν μητέρες στο μέλλον με τα δικά τους ωάρια, αρκεί το κέντρο στο οποίο θα απευθυνθούν να χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΑΙ.

Σήμερα, οι γυναίκες που αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μπορούν να έχουν εξατομικευμένη ανάλυση για τις πιθανότητες που έχουν, να γίνουν μητέρες στο μέλλον με τα δικά τους ωάρια, όταν το αποφασίσουν. Γιατί είμαστε πραγματικά στο μέλλον!

Η χρήση του AI στη διατήρηση γονιμότητας και στην κατάψυξη ωαρίων φέρνει επανάσταση στις διαδικασίες αυτές, καθιστώντας τις πιο ακριβείς, αποδοτικές και προσιτές για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

psathas-final.jpg

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής – Ιδρυτικό Μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ - https://ppsathas.com.

Πηγές:MDPI / BMJ Open / MDPI

afieroma.jpg

Μάθετε περισσότερα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved