Τι να τρώτε αν κάνετε κρυοσυντήρηση ωαρίων

Διατροφή για καλύτερη γονιμότητα: Τι να τρώτε και τι όχι.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τι να τρώτε αν κάνετε κρυοσυντήρηση ωαρίων
Bigstock

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναρωτιούνται τι πρέπει να φάνε αν κάνουν κρυοσυντήρηση και αν υπάρχει τρόπος να αυξήσουν την ποιότητα των ωαρίων τους πριν αρχίσουν τον κύκλο θεραπείας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πιο αποτελεσματικό βήμα που μπορείτε να κάνετε πριν καταψύξετε τα ωάρια σας είναι να βελτιώσετε την υγεία σας 100 ημέρες πριν από τη συλλογή των ωαρίων.

Γιατί; Τα ωάριά σας χρειάζονται περίπου 100 ημέρες για να ωριμάσουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη υγιών και υψηλής ποιότητας ωαρίων.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων;

Βελτιώστε την υγεία σας τρώγοντας πιο θρεπτικά τρόφιμα, μειώνοντας το άγχος και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όλα παίζουν ρόλο και αυξάνουν τις πιθανότητες γονιμοποίησης και μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Αν ψάχνετε για πιο φυσικούς και ολιστικούς τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία των ωαρίων σας πριν τα καταψύξετε, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να εξερευνήσετε.

Οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να θρέψετε το σώμα σας, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Καθώς διαβάζετε, να έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ολοκληρωτικά. Απλά ξεκινήστε με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες που λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

polipodes-kai-gonimotita.jpg

Ποιότητα ωαρίων και διατροφή

Η διατροφή είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μονοπάτια για τη βελτίωση της ευεξίας σας και την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των ωαρίων. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών όπως βιταμίνη D, B12, σίδηρο και φυλλικό οξύ, καθώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των ωαρίων.

Το κλειδί με τη διατροφή είναι η εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για τη μείωση της φλεγμονής και την παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Τα κρέατα όπως το συκώτι και η καρδιά βοείου κρέατος περιέχουν εξαιρετικά συγκεντρωμένα επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον η καρδιά βόειου κρέατος περιέχει CoQ10, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει την επιτυχή ωρίμανση και εμφύτευση ωαρίων. Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan, δεν πειράζει αν επιλέξετε να μην τρώτε κρέας- υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία σας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ωαρίων εκτός από την ηλικία της γυναίκας

Ποιότητα ωαρίων και αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που προκαλούν κυτταρική βλάβη και πιστεύεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι ελεύθερες ρίζες προέρχονται από το οξειδωτικό στρες. Για να μειώσετε τις ελεύθερες ρίζες μπορείτε να καταναλώνετε τροφές με αντιοξειδωτικά.

Μερικές τροφές:

  • Μούρα (φράουλες, βατόμουρα, βατόμουρα, σμέουρα)
  • Σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • Φασόλια
  • Ξηροί καρποί (πεκάν, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης)
  • Μπρόκολο
  • Καρότα
  • Πατάτες
  • Αγκινάρες
  • Κόκκινο λάχανο
  • Κεράσια
  • Γκότζι Μπέρι
  • Πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού
  • Μήλα και χυμός μήλου
  • Μαύρη σοκολάτα
gonimotita-kai-diatrofi.jpg

Ποιότητα ωαρίων και τοξίνες

Οι περιβαλλοντικές τοξίνες βρίσκονται παντού γύρω μας και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία σας.

Πριν λίγο καιρό η Environmental Working Group (EWG) δημοσίευσε τον ετήσιο οδηγό της για τα τρόφιμα με τις υψηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Ανάμεσα στα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν οι φράουλες, το σπανάκι, τα λαχανικά, το κατσαρό λάχανο, τα νεκταρίνια και τα μήλα. Πάντα να πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνετε και προτιμήστε βιολογικά προϊόντα.

Η μείωση του αριθμού των ξενοοιστρογόνων, που μπορεί να προέρχονται από το πλαστικό και η επιλογή βιολογικών τροφίμων χωρίς φυτοφάρμακα σε αυτές τις 100 ημέρες πριν από τη συλλογή των ωαρίων, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ωαρίου σας.

Τα προϊόντα μαλλιών όπως και τα καλλυντικά προϊόντα συχνά χρησιμεύουν ως κρυφές πηγές εκατοντάδων χημικών ουσιών και προσθέτων που διαλύονται στο δέρμα μας και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Χρησιμοποιήστε βιολογικά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος.

Ποιότητα ωαρίων και ορμονικό στρες

Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη. Δυστυχώς, όταν βιώνουμε χρόνιο στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης μας παραμένουν υψηλά και μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλώντας φλεγμονές και επηρεάζοντας τον ύπνο μας.

Αν δεν είναι στο χέρι μας να διώξουμε το άγχος από τη ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο στρες. Η ανάπτυξη στρατηγικών και μεθόδων αντιμετώπισης που μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοφροντίδα, άσκηση, διαλογισμό ή διασκέδαση με φίλους είναι εξαιρετικοί τρόποι για τη μείωση του στρες και την καλλιέργεια ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος για υγιή ωρίμανση ωαρίων.

Q10-kai-gonimotita.jpg

Ποιότητα ωαρίων και τρόπος ζωής

Ο τελευταίος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον της μήτρας μας για να βοηθήσουμε στην υποστήριξη υγιών ωαρίων είναι μέσω των συνηθειών του τρόπου ζωής.

Κρασί και καφεΐνη

Αν και κάποιοι ειδικοί δεν απαγορεύουν το αλκοόλ, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του κατά τις 100 ημέρες πριν από την κατάψυξη ωαρίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Σε ό,τι έχει να κάνει με την καφεΐνη, ο καλύτερος κανόνας είναι να παραμείνετε στο ένα φλιτζάνι την ημέρα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα 300 mg καφεΐνης την ημέρα είναι επιτρεπτά.

Κίνηση και άσκηση

Δεν χρειάζεται να είστε λάτρης του CrossFit ή να κάνετε γιόγκα ή πιλάτες σε καθημερινή βάση - ακόμη και το να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα είναι ένας εξαιρετικός στόχος και ένας τρόπος άθλησης. Το πιο σημαντικό είναι να είστε συνεπείς σε ό,τι άσκηση αποφασίσετε να κάνετε.

Ποιότητα ύπνου

Ο ύπνος είναι ευεργετικός για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο και να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα.

πηγή: evolveeggfreeze.com

Βιβλιογραφικές αναφορές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/

https://www.sciencedaily.com/releases/2004/06/040617080908.htm

https://www.health.harvard.edu/womens-health/toxic-beauty

https://acupunctureriley.com/wp-content/uploads/2019/02/Paulus-et-al-2002-Article.pdf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved