Υπογονιμότητα: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις

Οι υπογόνιμες γυναίκες συχνά έρχονται αντιμέτωπες με απότομες αλλαγές της ψυχολογίας τους.

Νίκη Παπανικολάου
Υπογονιμότητα: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις
Bigstock

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι δύσκολη και συχνά απαιτεί πολλά αποθέματα δύναμης.

Η αδυναμία σύλληψης καθώς ο χρόνος περνά, επηρεάζει αναπόφευκτα και την ψυχολογία των γυναικών με την πλειοψηφία αυτών να έχουν πολλές μεταπτώσεις.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της υπογονιμότητας

Αν προσπαθήσετε να αποκτήσετε παιδί και δεν τα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα, είναι σημαντικό να παραμείνετε σωματικά και συναισθηματικά υγιής.

Για να τα καταφέρετε δοκιμάστε, σύμφωνα με το fertilitynetworkuk.org τα ακόλουθα:

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της υπογονιμότητας

Άσκηση

Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, την ένταση και το άγχος. Διώχνοντας τα υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα μέσω της σωματικής δραστηριότητας, θα ηρεμήσετε και θα μπορέσετε να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας.

Επιλέξτε το είδος της άσκησης που σας αρέσει: κολύμβηση, ποδηλασία, γυμναστήριο, περπάτημα. Το ζητούμενο είναι να εκτονώνεστε και να νιώθετε πιο χαλαρές.

stenosi-traxilou-kai-ipogonimotita.jpg

Σωστές αναπνοές

Το να μάθετε να αναπνέετε σωστά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ιδιαίτερα εάν αισθανθείτε ποτέ αισθήματα πανικού. Για παράδειγμα, οι συχνές ρηχές αναπνοές μπορεί να σας προκαλέσουν μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια ακόμα και ζάλη. Αντίθετα οι βαθιές, επαναλαμβανόμενες αναπνοές, οξυγονώνουν τον εγκέφαλο και σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

Δοκιμάστε μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά το εξής:

  • Καθίστε ή ξαπλώστε ανάσκελα. Βεβαιωθείτε ότι είστε άνετες, επιλέγοντας ρούχα που δεν σας στενεύουν.
  • Ακούστε την αναπνοή σας, αναγνωρίστε τον ρυθμό ή την ταχύτητά της.
  • Βάλτε το ένα χέρι στο πάνω μέρος του στήθους σας και το άλλο ακριβώς κάτω από τα πλευρά στην κοιλιά σας.
  • Αφήστε αργά την αναπνοή σας.
  • Εισπνεύστε απαλά, ώστε να νιώσετε την κοιλιά σας να ανεβαίνει αργά κάτω από το χέρι σας.
  • Εκπνεύστε ξανά, νιώθοντας την κοιλιά σας να ξεφουσκώνει και φροντίστε να εκπνεύσετε λίγο περισσότερο από ό,τι εισπνεύσατε.
  • Σταματήστε για λίγα λεπτά και μετά επαναλάβετε τη διαδικασία ξανά.

Αν διαπιστώσετε ότι κινείται μόνο το χέρι στην κοιλιά σας, τότε αναπνέετε σωστά. Η κοιλιά κινείται καθώς το διάφραγμά σας ανεβαίνει και πέφτει ρυθμικά. Θα πρέπει να υπάρχει μικρή ή καθόλου κίνηση στο πάνω μέρος του στήθους σας ενώ το χέρι σας πρέπει να μένει ακίνητο.

agxo-ipogonimotitas.jpg

Οπτικοποίηση

Η δημιουργική οπτικοποίηση σάς επιτρέπει να ξεφύγετε από το άγχος της στιγμής και να δημιουργήσετε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Όπως και με τη βαθιά αναπνοή, όσο περισσότερο εξασκηθείτε, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική ως εργαλείο αντιμετώπισης.

Δοκιμάστε την ακόλουθη τεχνική καθημερινά για πέντε λεπτά:

  • Σκεφτείτε μια στιγμή που είχατε τον έλεγχο και τα καταφέρνατε καλά. Είναι σημαντικό το αίσθημα της αντιμετώπισης και του ελέγχου.
  • Σκεφτείτε για λίγα λεπτά πώς νιώσατε όταν συνέβη αυτό.
  • Αφιερώστε λίγα λεπτά αφήνοντας το συναίσθημα να μεγαλώσει και να το νιώσετε.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες εξάσκησης αλλά με τον καιρό θ’ αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μπορείτε να ανακαλέσετε αυτό το συναίσθημα γρήγορα. Ίσως σας βοηθήσει να δώσετε στον εαυτό σας ένα έναυσμα – όταν φτάσετε στο σημείο να θυμάστε το συμβάν δοκιμάστε να σφίξετε τον δείκτη σας με τον αντίχειρα. Αρχίστε να συνδέετε το σφίξιμο με την αίσθηση ότι είστε εντάξει, ότι έχετε τον έλεγχο. Κάθε φορά που θα νιώθετε κάτι να σας παρασύρει αρνητικά, μπορείτε να ανακαλείτε αυτά τα συναισθήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved