Πώς να διαχειριστείτε την αναμονή των δύο εβδομάδων όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Οδηγός επιβίωσης για την αναμονή των δύο εβδομάδων.

Πώς να διαχειριστείτε την αναμονή των δύο εβδομάδων όταν προσπαθείτε να συλλάβετε
Bigstock

Το διάστημα μεταξύ της ωορρηξίας και της καθυστέρησης της περιόδου είναι γνωστό και ως αναμονή δύο εβδομάδων (two week wait – TWW).

Τα τεστ εγκυμοσύνης θεωρούνται ακριβή μόνο την (ή μετά την) πρώτη ημέρα της καθυστέρησης της περιόδου οπότε θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες από την ωορρηξία για να διαπιστώσετε αν είστε έγκυος.

Μπορώ να μείνω έγκυος μετά την ωορρηξία;

sillipsi-meta-tin-epafi.jpg

Ωορρηξία και περίοδος

Η πρώτη ημέρα της περιόδου είναι η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου (και η επίσημη έναρξη της εγκυμοσύνης, αν αργότερα συλλάβετε). Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου. Αν έχετε σεξουαλική επαφή στις ημέρες αυτές, το σπέρμα μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο εντός 24 ωρών από την ωορρηξία το οποίο θα εμφυτευτεί στη μήτρα περίπου έξι ημέρες αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι είστε επίσημα έγκυος περίπου 21 ημέρες από την έναρξη του κύκλου σας.

Λάβετε υπόψη ότι ακόμα και αν συγχρονισμός της σεξουαλικής επαφής είναι τέλειος, η σύλληψη συμβαίνει μόνο περίπου στο 25 με 30% των περιπτώσεων (το ποσοστό πέφτει αν είστε άνω των 35 ετών), οπότε μπορεί να χρειαστούν μερικοί κύκλοι για να μείνετε έγκυος.

Δεν θα γνωρίζετε αν έχει συμβεί αυτό, όμως, μέχρι περίπου δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία.

Πόσο διαρκεί η ωορρηξία κάθε μήνα;

Υπάρχουν συμπτώματα κατά την αναμονή των δύο εβδομάδων;

Συνήθως δεν υπάρχουν πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης κατά την αναμονή δύο εβδομάδων, επειδή τα επίπεδα των ορμονών εγκυμοσύνης δεν είναι πολύ υψηλά.

«Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για το πόσο νωρίς οι γυναίκες παρατηρούν τα πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι συνήθως αυτό δεν συμβαίνει μέχρι περίπου την 6η με 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης», λέει στο babycenter.com η Layan Alrahmani, M.D., μαιευτήρας- γυναικολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο.

sillipsi-meta-tin-periodo.jpg

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια αναμονής των δύο εβδομάδων

Στο διάστημα των 15 ημερών φροντίστε να τρέφεστε σωστά, να ξεκουράζεστε και να ασκείστε. Ειδικότερα:

Πάρτε προγεννητικές βιταμίνες

Αυτό διασφαλίζει ότι λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη. Πριν από τη σύλληψη και νωρίς στην εγκυμοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε 400 mcg φυλλικού οξέος την ημέρα.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Εστιάστε στην κατανάλωση άφθονων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχης πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών.

Ασκηθείτε

Η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά να στοχεύετε για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μόλις έχετε ωορρηξία, πρέπει πάντα να περιμένετε για να μάθετε αν έχετε συλλάβει. Κάθε στιγμή του TWW μπορεί να είναι βασανιστική, γι' αυτό κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο αφιερώνοντας χρόνο για δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως η παρακολούθηση μιας αγαπημένης ταινίας ή μια βόλτα με φίλους.

sillipsi-kai-stasi-meta-tin-epafi.jpg

Τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του TWW

  • Μην κάνετε τεστ εγκυμοσύνης πολύ νωρίς.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Μην αφήνετε το άγχος να σας κυριεύει.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved