Πώς ένα υγιές μικροβίωμα του ενδομητρίου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες στην εξωσωματική

Μικροβίωμα ενδομητρίου και ο ρόλος του στην εμφύτευση του ωαρίου.

Πώς ένα υγιές μικροβίωμα του ενδομητρίου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες στην εξωσωματική
Bigstock

Της Χαρούλας Μπιλάλη BSc MMedSc - μοριακής βιολόγου με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και το Μικροβίωμα - Conscious Fertility Institute ( Athens - London ) - επιστημονική συνεργάτιδα Institute of Life ΙΑΣΩ.

Για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία - από την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος μέχρι το περιβάλλον στο οποίο θα εμφυτευτεί το έμβρυο.

Ένα υγιές μικροβίωμα του ενδομητρίου είναι κάτι περισσότερο από ένας ευεργετικός παράγοντας

Ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για το σημαντικό του ρόλο στην επιτυχία των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και τη φυσική σύλληψη είναι η υγεία του μικροβιώματος του ενδομητρίου.

Η κατανόηση και η βελτιστοποίηση του μικροβιώματος του ενδομητρίου μπορεί να προσφέρει έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σας να επιτύχετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Τι είναι το μικροβίωμα του ενδομητρίου;

Το μικροβίωμα του ενδομητρίου αναφέρεται στην κοινότητα των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων, που κατοικούν στην εσωτερική επένδυση της μήτρας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το μικροβίωμα δεν είναι απλώς μια παθητική συλλογή οργανισμών, αλλά διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία. Ένα ισορροπημένο και υγιές ενδομητρικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει διάφορους παράγοντες ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως η εμφύτευση και η συνολική υγεία της μήτρας.

Ο διπλός ρόλος του ενδομητρικού μικροβιώματος στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

  • Βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος της μήτρας: Ένα υγιές ενδομητρικό μικροβίωμα υποστηρίζει ένα ισορροπημένο περιβάλλον στη μήτρα. Αυτή η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Μια ανισορροπία (δυσβίωση), που χαρακτηρίζεται από υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων ή έλλειψη ωφέλιμων μικροβίων, μπορεί να διαταράξει αυτό το περιβάλλον και να μειώσει τις πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου.
  • Ανοσολογική ρύθμιση: Το μικροβίωμα του ενδομητρίου επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση του βλεννογόνου της μήτρας. Ένα καλά ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μην επιτίθεται στο έμβρυο, ενώ παράλληλα προστατεύει από τις λοιμώξεις. Αυτή η λεπτή ισορροπία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το έμβρυο.
mpanana-diatrofi.jpg

Πώς να αναπτύξετε και να διατηρήσετε ένα πιο υγιές μικροβίωμα του ενδομητρίου

Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του ενδομητρίου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, διατροφικών προσαρμογών και ενδεχομένως στοχευμένων θεραπειών.

Υγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε πρεβιοτικά και προβιοτικά μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφί, το κίμτσι και τα ινώδη λαχανικά (σπαράγγια, πράσσα) μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων.

Τακτική άσκηση: Η ενασχόληση με την τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα. Η μέτρια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα και να ενισχύσει τη συνολική υγεία.

Αποφυγή περιττών αντιβιοτικών: Ενώ τα αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων, η υπερβολική ή αναίτια χρήση τους μπορεί να διαταράξει το ενδομητρικό μικροβίωμα. Χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο όταν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας μετά από ειδικές εξετάσεις.

ipervoliki-askisi-kai-gonimotita.jpg

Εξειδικευμένα συμπληρώματα φιλικών βακτηρίων: Το Femceive έχει σχεδιαστεί από τους ειδικούς για να υποστηρίζει και να εξισορροπεί το μικροβίωμα της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού. Ένα επιστημονικά διαμορφωμένο προϊόν με 3 κλινικά μελετημένα στελέχη, για τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά ή υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Μία αγωγή 34 ημερών, από την πρώτη μέρα της περιόδου σε φυσικό κύκλο ή νέο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι και το τεστ κύησης.

Μείωση της φλεγμονής: Η μείωση της φλεγμονής μέσα από μία αντιφλεγμονώδη δίαιτα μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του ενδομητρίου δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, μειώνοντας παράλληλα την επιβλαβή φλεγμονή. Μια τέτοια διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες από πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στη μείωση της συστημικής φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει τη μικροβιακή ισορροπία στο ενδομήτριο. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια και προωθώντας ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα. Επιπλέον, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα και εξισορροπεί τις ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος του ενδομητρίου. Τα τρόφιμα με φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως το σκόρδο και ο κουρκουμάς, βοηθούν στον έλεγχο των επιβλαβών βακτηρίων, υποστηρίζοντας περαιτέρω την υγεία του μικροβιώματος. Αυτή η ολιστική προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και ελαχιστοποιεί την έκθεση σε τοξίνες και παθογόνα, προάγοντας ένα ακμαίο ενδομητρικό μικροβίωμα που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγική υγεία.

Καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για το ρόλο του μικροβιώματος του ενδομητρίου στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αναμφίβολα θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος μιας εξατομικευμένης προσέγγισης στις θεραπείες υπογονιμότητας.

Συνοψίζοντας, ένα υγιές μικροβίωμα του ενδομητρίου είναι κάτι περισσότερο από ένας ευεργετικός παράγοντας- μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Βελτιστοποιώντας αυτή τη συχνά παραγνωρισμένη πτυχή της αναπαραγωγικής υγείας, μπορείτε να δημιουργήσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Harroula_Bilali_.jpg

Harroula Mathiopoulou Bilali BSc MMedSc

FERTICEUTICS Co. | Founder & CEO

Molecular Biologist specialized in IVF, Genomics & the Microbiome. Healthcare & Pharmaceuticals Consultant

Linkedin: Harroula Mathiopoulou Bilali

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved