Ποιότητα ύπνου: Πώς επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Πέρα από τον αντίκτυπό του στη γενική ευεξία φαίνεται πώς ο ύπνος έχει άμεση επίδραση και στη γυναικεία γονιμότητα.

Η επίδραση του ύπνου στη γονιμότητα και στη ρύθμιση ορμονών

Ένας καλός και επαρκής ύπνος βοηθά στην ορμονική ισορροπία που είναι απαραίτητη όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει.

Πώς οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν τη γονιμότητα

Ύπνος και ορμόνες

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας θα παράγει λιγότερες ορμόνες ύπνου. Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών ύπνου-εγρήγορσης, όπως η μελατονίνη και η κορτιζόλη, ρυθμίζει επίσης τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Η στέρηση ύπνου θα δώσει σήμα στο σώμα να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες, κάτι που είναι κακό για τη γενική υγεία και μπορεί να εκτινάξει τα επίπεδα οιστρογόνων, τεστοστερόνης και άλλων αναπαραγωγικών ορμονών.

Η κακή ποιότητα ύπνου ή ο λιγοστός ύπνος, μπορεί επίσης να δυσκολέψει την πρόβλεψη της ωορρηξίας και να παρατείνει τη διαδικασία της προσπάθειας να μείνετε έγκυος.

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη γονιμότητα

Όπως ήδη είναι γνωστό, η έλλειψη ύπνου είναι επιζήμια για τη γενική υγεία και ευεξία σας με τρόπους που ίσως να μην φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τη γονιμότητα αλλά όλα μπορεί να είναι επιβλαβή. Για παράδειγμα, η στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων που καθιστούν την εγκυμοσύνη πιο δύσκολη.

Τέλος, ο κακός ύπνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία και τη διάθεσή σας. Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο ή να παρατηρήσετε σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σας. Εάν είστε ευερέθιστες και κουρασμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να επηρεαστεί η σχέση με τον σύντροφό σας ή η σεξουαλική σας ζωή.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε

Το κλειδί για έναν καλό ύπνο είναι η ισορροπία. Εκτός από την αϋπνία ή την έλλειψη ύπνου και ο πολύς ύπνος μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός άλλου προβλήματος υγείας.

Όπως εξηγεί το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο μέσος όρος ενός καλού ύπνου είναι τουλάχιστον επτά ώρες και όχι περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από τις γυναίκες που κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και κοιμήθηκαν επτά έως οκτώ ώρες είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από τις γυναίκες που κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες.

Με πληροφορίες από το carolinasfertilityinstitute.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved