Το άγχος, το στρες και η απογοήτευση που σχετίζονται με τη στειρότητα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
Για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε στην πραγματικότητα να υπονομεύσει τις προσπάθειές του.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης ποιοτικού ύπνου και της δυσκολίας σύλληψης καθώς διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία που παίζει καθοριστικό παράγοντα για τη γονιμότητα.
Ύπνος και γονιμότητα
Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος έχει θετική επίδραση στις αναπαραγωγικές ορμόνες που παράγει μια γυναίκα, συμπεριλαμβανομένων της προγεστερόνης, των οιστρογόνων, της λεπτίνης και των ωοθυλακιοτρόπων ορμονών (FSH).
Σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής , οι γυναίκες με χαμηλή ποιότητα ύπνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας από εκείνες που κοιμόντουσαν 7- 8 ώρες τη νύχτα.
Οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης
Αρκεί όμως ο ύπνος διάρκειας 8 ωρών; Μάλλον όχι. Το φως που εκπέμπεται από κινητά υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κοιμάστε αρκετά, δεν σημαίνει ότι έχετε έναν ποιοτικό ύπνο.
Το μπλε φως από τα ηλεκτρονικά καταστέλλει τη μελατονίνη, μια βασική ορμόνη που βοηθά να κοιμάστε και προστατεύει τα ωάρια σας όταν είναι κοντά στην ωορρηξία. Χωρίς την κατάλληλη παραγωγή μελατονίνης, η βιωσιμότητα των ωαρίων μπορεί να μειωθεί.
Νυχτερινή βάρδια
Οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες συχνά δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες σε σχέση με εκείνες που δουλεύουν την ημέρα. Η εργασία τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό τους, με αποτέλεσμα ορμονικές ανισορροπίες, χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να δυσκολέψουν τόσο την επίτευξη εγκυμοσύνης όσο και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Τι μπορείτε να κάνετε
Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σας και να αυξηθούν οι πιθανότητές σας να συλλάβετε φροντίστε να :
- κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Λιγότερες ή πολύ περισσότερες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.
- αφήσnετε μακριά τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα, τα tablet και άλλα ηλεκτρονικά είδη τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
- αλλάξετε το πρόγραμμά σας. Εάν εργάζεστε σε νυχτερινές βάρδιες δείτε αν μπορείτε να τις αποφύγετε. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ρωτήστε τον εργοδότη σας εάν είναι δυνατό να ρυθμίσετε τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας.
- έχετε σταθερές ώρες ύπνου. Ιδανικά, η ώρα που κοιμάστε και που ξυπνάτε κάθε μέρα θα πρέπει να είναι η ίδια, με απόκλιση έως 30 λεπτά. Έτσι θα είναι πάντα «ρυθμισμένο» το βιολογικό ρολόι του οργανισμού σας.
Με πληροφορίες από το uncfertility.com