Μικροθρεπτικά συστατικά: Ο ρόλος τους στη βελτίωση της γονιμότητας

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών για μια υγιή σύλληψη.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη γονιμότητα και τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα σύλληψης. Έχει αναφερθεί ότι ένα ποσοστό γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία γενικά, καθώς και εκείνων που αγωνίζονται να συλλάβουν, έχουν χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών.

Γονιμότητα: Τι να τρώτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ωορρηξία

Ποικιλία τροφίμων και γονιμότητα

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι οι διατροφολόγοι -διαιτολόγοι στις διατροφικές συστάσεις τους συχνά εστιάζουν στην ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή την ποικιλία πηγών πρωτεΐνης.

7 τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα γονιμότητας

Γιατί η ποικιλία είναι σημαντική; Γιατί δεν υπάρχει καμία τροφή ή θρεπτικό συστατικό που να είναι τέλειο για τη γονιμότητα. Πρέπει λοιπόν να τρώτε μια ποικιλία τροφών για να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού σας.

Μικροθρεπτικά συστατικά: ποια είναι

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε σε μικρή ποσότητα που είναι απαραίτητη για ορισμένες λειτουργίες του σώματος. Παραδείγματα μικροθρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες , τα μέταλλα, και τα ιχνοστοιχεία.

Συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας:

  • Τα επίπεδα φυλλικού οξέος είναι σημαντικά για την ποιότητα των ωαρίων, την ωρίμανση, τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση.
  • Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην ωορρηξία και στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
  • Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Α είναι παράγοντας για την ποιότητα των ωαρίων και την ανάπτυξη του εμβρύου.
  • ορισμένες βιταμίνες Β παίζουν ρόλο στη σύνθεση του DNA.
  • Το σελήνιο είναι σημαντικό κατά την ωχρινική φάση. Ο κίνδυνος ανεπάρκειας ωχρινικής φάσης, όπου η ανεπαρκής έκκριση προγεστερόνης καθιστά το ενδομήτριο λιγότερο δεκτικό στην εμφύτευση είναι αυξημένος σε γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα σεληνίου.
  • Η βιταμίνη D έχει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.
  • Τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες το οποίο εμφανίζεται όταν η ισορροπία μεταξύ των προοξειδωτικών μορίων όπως τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) και ο αντιοξειδωτικός αμυντικός μηχανισμός του σώματος είναι διαταραγμένη, είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτει τη γονιμότητα. Αν και τα ROS είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία των κυττάρων, η υπερβολική παραγωγή ROS (που μπορεί να συμβαίνουν με το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ, το υπερβολικό σωματικό βάρος, την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, την προχωρημένη ηλικία της μητέρας) μπορεί να επηρεάσει την ωρίμανση των ωαρίων.
  • Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C, E και A βοηθούν στην άμυνα ενάντια στο οξειδωτικό στρες.

Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και άγχους

Σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της προσύλληψης βελτίωσε τη γονιμότητα και συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από το nutritionnowcounseling.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved