Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και υπογονιμότητα: Ο ρόλος της κετογονικής δίαιτας

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Πώς η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει. 

Νίκη Παπανικολάου
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και υπογονιμότητα: Ο ρόλος της κετογονικής δίαιτας
Bigstock

Η κετογονική δίαιτα (KD) μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των τακτικών εμμηνορροϊκών κύκλων και της γονιμότητας γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Το PCOS είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει έως και το 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και αποτελεί την κύρια αιτία υπογονιμότητας. Επίσης, ηπαχυσαρκία, η οποία συνδέεται στενά με το PCOS, επηρεάζει έως και το 75% των γυναικών με την συγκεκριμένη πάθηση και συμβάλλει σε ορμονικές ανισορροπίες που εμποδίζουν την ωορρηξία.

mikrothreptika-sistatika-kai-gonimotita.jpg

Σεπτέμβριος: Ο μήνας ενημέρωσης πολυκυστικών ωοθηκών

Κετογονική δίαιτα και γονιμότητα

H κετογονική δίαιτα είναι υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή και ως κέτωση.

Μειώνοντας δραματικά την πρόσληψη υδατανθράκων (την κύρια πηγή ενέργειας), το σώμα αναγκάζεται να κάψει λίπος για ενέργεια. Η διαδικασία αυτή, όπως αναφέρει και η Kristin Kirkpatrick, RDN, σύμβουλος υπηρεσιών διατροφής ευεξίας στο Cleveland Clinic Wellness Institute στο Οχάιο, μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα. Επιπλέον ακολουθώντας σωστά μια κετογονική δίαιτα τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται και αυξάνονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 31 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 43,4. Μετά από έξι μήνες, το 92% των γυναικών ανέκτησαν κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους ενώ εντός 15 μηνών όλες είχαν κανονικούς κύκλους. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες έχασαν 7,1 κιλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από τις 18 γυναίκες που ήθελαν να συλλάβουν, το 55,6% τα κατάφερε, με το 63% να επιτυγχάνει εγκυμοσύνη μέσα σε 12 μήνες.

Keto diet: Τέσσερα tips για να δείτε άμεσα αποτελέσματα (vid)

diatrofi-thilasmos.jpg

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως και να αυξήσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες που έχουν PCOS.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η απώλεια βάρους και η βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, που διευκολύνεται από την κετογονική δίαιτα, είναι βασικοί παράγοντες για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος ήταν σχετικά μικρό και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συγκεκριμένης δίαιτας στη γονιμότητα δεν αξιολογήθηκαν. Επιπλέον, η μελέτη δεν συνέκρινε λεπτομερώς την εν λόγω δίαιτα με άλλες δίαιτες, ούτε αξιολόγησε τις πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες της κετογονικής δίατας σε γυναίκες με PCOS.

Κετογονική δίαιτα: 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να κάψετε γρήγορα λίπος (pics)

Απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων για να επιβεβαιωθεί η μακροπρόθεσμη επίδραση της κετογονικής δίαιτας στη γονιμότητα και να συγκριθούν οι επιδράσεις της με άλλες διατροφικές επιλογές.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved