Είναι επώδυνη η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πώς αλλάζει η περίοδός σας μετά από μια αποβολή;

Η εμπειρία μιας αποβολής είναι επώδυνη όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά.

Περίπου το 10% έως 20% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή πριν από τις 20η εβδομάδα ενώ 8 στις 10 αποβολές συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως πολλές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Τα συναισθήματα μετά από αποβολή: Τι να περιμένετε

Πρώτη περίοδος μετά την αποβολή - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μετά από μια αποβολή, είναι σύνηθες να εμφανιστούν σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές και στην απώλεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο με διάφορους τρόπους. Η πρώτη περίοδος μετά από μια αποβολή μπορεί να είναι ασυνήθιστα βαριά και να προκαλέσει περισσότερη ενόχληση από την τυπική έμμηνο ρύση ή η ροή μπορεί να είναι σημαντική μικρή.

Είναι διαφορετική η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή;

«Η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή μπορεί να είναι λίγο διαφορετική, αλλά γενικά όλες οι περίοδοι μπορεί να διαφέρουν ως προς το χρόνο, τη ροή, τη διάρκεια, το χρώμα ή τις κράμπες από καιρό σε καιρό, ανάλογα με το πόσο καλά είστε ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι , όπως κάποια ασθένεια, ένα ταξίδι, μια φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση», εξηγεί η Δρ Yolanda Kirkham, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και OB-GYN στο Unity Health Toronto.

Σε ορισμένες γυναίκες η περίοδος μετά την αποβολή μπορεί να είναι πιο βαριά ή μεγαλύτερη διάρκειας από το συνηθισμένο και σε άλλες σύντομη και ανώδυνη.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει «τυπικό» μοτίβο για τον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά την αποβολή.

Πρόωρη αποβολή: Ποια είναι τα συμπτώματα

Πόσο διαρκεί η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή;

Μετά την αποβολή, η διάρκεια της πρώτης περιόδου μπορεί να ποικίλλει αλλά συνήθως είναι τυπικά παρόμοια με μια φυσιολογική περίοδο. Μπορεί να εμφανίσετε βαρύτερη αιμορραγία ή κράμπες αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό ή έντονο πόνο.

Πώς αλλάζει η περίοδος μετά από μια αποβολή;

Είναι φυσιολογικό να αλλάξει η περίοδός σας, τουλάχιστον για λίγο μετά από μια αποβολή. Ίσως έχετε μεγαλύτερη ροή, περισσότερες κράμπες ή να διαρκέσει περισσότερες μέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή μια αποβολή προκαλεί ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μια καθυστερημένη ή πρόωρη περίοδο μετά την αποβολή.

Πόσο καιρό μετά την αποβολή μπορώ να προσπαθήσω να συλλάβω ξανά;

Η Δρ Kirkham συνιστά να περιμένετε έως ότου έχετε μια κανονική περίοδο πριν αρχίσετε να προσπαθείτε ξανά. Μη ξεχνάτε να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να συνέλθει. Μόνο όταν νιώσετε έτοιμες, σωματικά και συναισθηματικά, αξίζει να προσπαθήσετε ξανά.

Πρώτη περίοδος μετά από αποβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι σύνηθες να χρειάζεται περισσότερος (ή λιγότερος χρόνος) για να έρθει η περίοδος μετά την αποβολή;

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα ο χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψει το σώμα σας. Δεν υπάρχει «κανονικό» χρονικό πλαίσιο αλλά το εύρος μπορεί να είναι από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Σύμφωνα με την Dr. Kirkham, η πρώτη περίοδος έρχεται συνήθως περίπου έξι εβδομάδες μετά από μια αποβολή.

Ο άστατος κύκλος περιόδου επηρεάζει τη γονιμότητα;

Είναι πιο επώδυνη η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή;

Διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικές γυναίκες ίσως αισθανθούν περισσότερο πόνο και δυσφορία κατά την πρώτη τους περίοδο μετά από μια αποβολή, ενώ άλλες δεν θα παρατηρήσουν σημαντικές αλλαγές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved