Ποια η σχέση μεταξύ σταθερών κύκλων περιόδου και γονιμότητας;

Τι σημαίνουν οι σταθεροί κύκλοι περιόδου για τη γονιμότητα;

Ποια η σχέση μεταξύ σταθερών κύκλων περιόδου και γονιμότητας;
Bigstock

Μία από τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη γυναικεία γονιμότητα είναι αν οι σταθεροί κύκλοι περιόδουαποτελούν το κλειδί για τη σύλληψη.

Προφανώς και μια γυναίκα με σταθερή μηνιαία περίοδο έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι γόνιμη. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την τακτική περίοδο, ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες καθώς αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα.

Όπως εξηγεί η Δρ. Madhuri Burande Laha, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος η υπογονιμότητα προκαλείται συχνά από παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα των ωαρίων.

«Όταν ένα κορίτσι γεννιέται, έχει συνήθως μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων ωαρίων στις ωοθήκες του. Καθώς μεγαλώνει, μερικά από αυτά τα ωάρια χάνονται και μέχρι να φτάσει στην εφηβεία, συνήθως υπάρχουν μόνο 300.000».

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου (έμμηνος ρύση, ωοθυλακική φάση, ωορρηξία και ωχρινική φάση) κι ενώ η κάθε μία είναι σημαντική για την αναπαραγωγή, οι πιθανότητες να συλλάβετε διαφέρουν σε κάθε μία.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι ιδανικό να κάνετε σεξ πολλές φορές τις ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την ωορρηξία.

Δεδομένου του μεγάλου εύρους διάρκειας του κύκλου, το να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία δεν είναι τόσο απλό όσο να κοιτάτε το ημερολόγιο ή να μετράτε τις ημέρες του κύκλου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πότε συμβαίνει η ωορρηξία χωρίς έναν εξαιρετικά έγκαιρο υπερηχογράφημα - αλλά ευτυχώς, αυτό το επίπεδο ακρίβειας δεν είναι απαραίτητο για τη σύλληψη.

sillipsi-meta-tin-periodo.jpg

Κακή ποιότητα ωαρίων: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Υπάρχουν ζευγάρια που πανικοβάλλονται όταν η εγκυμοσύνη δεν συμβαίνει μετά από προσπάθεια 2 μηνών και θέλουν να μάθουν τους λόγους ενώ άλλα δεν θορυβούνται και αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ειδικό σε ηλικία 37-38 ετών.

«Εάν είστε κάτω 30-35 ετών, προσπαθήστε να συλλάβετε φυσικά για 6 μήνες. Μετά τα 35 μπορεί κανείς να προσπαθήσει να συλλάβει φυσικά για 3 μήνες το πολύ και στη συνέχεια να ζητήσει συμβουλή. Η καλύτερη λύση είναι να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο 3 έως 4 μήνες πριν από τον προγραμματισμό της σύλληψης για να μάθετε την ικανότητα γονιμότητας και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη», συμβουλεύει η Δρ.Madhuri Burande Laha.

apovoli-proti-periodos.jpg

Αίτια υπογονιμότητας

Οι αιτίες της υπογονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη στις σάλπιγγες, ορμονικές ανισορροπίες, ενδομητρίωση , προβλήματα του τραχήλου της μήτρας και ανωμαλίες της μήτρας. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστες ή απουσίες περιόδου, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες που εμποδίζουν τη σύλληψη. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι απαραίτητες αλλαγές στο σώμα σας για την απελευθέρωση ή τη γονιμοποίηση ωαρίων δεν συμβαίνουν φυσικά, καθιστώντας δύσκολη την εγκυμοσύνη. Επίσης, μια ανωμαλία στη μήτρα ή η παρουσία πολυπόδων ή ινομυωμάτων μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα.

Ινομυώματα: Προκαλούν προβλήματα γονιμότητας; Πώς αντιμετωπίζονται;

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς εξετάσεις και την καθοδήγηση από έναν ειδικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved