Τα βότανα χρησιμοποιούνται περισσότερο από 2.500 χρόνια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την προστασία των κυττάρων από βλάβες, την αντιμετώπιση του άγχους και άλλα πολλά. Επίσης, συμβάλλουν στην παραγωγή και ισορροπία των ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.
Βότανα που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος
Τα βότανα δεν ελέγχονται από τον FDA (Food and Drug Administration) επομένως, είναι ασφαλή;
Τα βότανα είναι γενικά ασφαλή ως προς την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, επειδή ορισμένα δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας.
Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε βότανα
«Πολλά φυτικά παρασκευάσματα έχουν τεκμηριωθεί ότι περιέχουν ουσίες με οιστρογονικές δράσεις οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη συγκέντρωση ορμονών και στη γονιμότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», λέει ο Gilbert Ross, MD, διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Επιστήμης και Υγείας στη Νέα Υόρκη.
Όπως εξηγεί τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν επίσης οιστρογόνα , παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές ορμόνες για να σταματήσουν την ωορρηξία και να αποτρέψουν τη σύλληψη.
«Γενικά, δεν είναι σοφή κίνηση για ένα άτομο που ανησυχεί για τη στειρότητα να καταφεύγει σε συμπληρώματα χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί έναν ειδικό αναπαραγωγής», λέει ο Gilbert Ross.
Βότανα γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες: Βοηθούν ή όχι;
Πόσο καιρό πρέπει να πίνετε βότανα;
Τα κλινικά αποτελέσματα της θεραπείας του υπογόνιμου ζευγαριού φαίνονται συνήθως μετά από 60-120 ημέρες. Τα βότανα εξαρτώνται επίσης από τον κύκλο της γυναίκας.
Οι κλινικοί παρατηρητές έχουν αναφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά την ανάμειξη βοτάνων με γοναδοτροπίνες κατά τη διάρκεια των κύκλων ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI) και εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Τα βότανα φαίνεται να ενισχύουν τις επιδράσεις των γοναδοτροπινών και δεν ενέχουν τον κίνδυνο OHSS (σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών).
Βότανα που ενισχύουν τη γυναικεία γονιμότητα
Βιθάνια
Η βιθάνια είναι γνωστή ως το ινδικό τζίνσενγκ και οι ιδιότητές της είναι όμοιες με αυτές του κινεζικού βότανου. Λέγεται ότι ενισχύει το ενδοκρινικό σύστημα, ρυθμίζοντας έτσι τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή αδένα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των αναπαραγωγικών ορμονών. Η βιθάνια πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει τις ωοθήκες, τη μήτρα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κόκκινο σμέουρο
Το κόκκινο σμέουρο λέγεται ότι έχει ιδιότητες που ενισχύουν τη γονιμότητα φυσικά. Είναι ένα θρεπτικό, στυπτικό βότανο που μπορεί να υποστηρίξει τους ιστούς της μήτρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και ναυτία.
Κόκκινο τριφύλλι
Έχει φυτικά οιστρογόνα που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γονιμότητας σε γυναίκες με ανεπάρκεια οιστρογόνων. Επίσης πιστεύεται ότι ρυθμίζει έναν ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Το κόκκινο τριφύλλι αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Αντενδείκνυται επίσης σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας λόγω των οιστρογόνων του.
Dong quai ή κινεζική αγγελική
Χρησιμοποιείται εκτενώς στην κινεζική ιατρική και λέγεται ότι ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία, ενώ παράλληλα βοηθά στην τόνωση της μήτρας. Μην το λαμβάνετε μαζί με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.
Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων - Γιατί να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου
False unicorn
Αν και αυτό το βότανο χρησιμοποιείται για τη γονιμότητα, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν το συνταγογραφεί ένας εξειδικευμένος βοτανολόγος ή γιατρός.
Μπορεί να λειτουργήσει ως τονωτικό της μήτρας, να ρυθμίσει την έμμηνο ρύση και να ενισχύσει τη γενικότερη υγεία της μήτρας. Η υπερδοσολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετο.
Άγριο γιαμ ή διοσκορέα
Το άγριο γιαμ ενισχύει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και είναι γνωστό ως ένα από τα αφροδισιακά βότανα. Ίσως χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε πριν από την ωορρηξία, δηλαδή το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Λυγαριά
Αυτό το βότανο πιστεύεται ότι ομαλοποιεί τη διαδικασία της ωορρηξίας διεγείροντας την ωχρινοτρόπο ορμόνη και ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης. Η λυγαριά πιστεύεται επίσης ότι εξισορροπεί την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα.
'Οπως σημειώνουν οι ειδικοί κανένας ασθενής δεν πρέπει να παίρνει βότανα ενώ υποβάλλεται σε θεραπείες υπογονιμότητας και χωρίς να μιλήσει πρώτα με το γιατρό του.
Με πληροφορίες από το americanpregnancy.org, momjunction.com