Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων - Γιατί να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου
Bonus: Δύο ροφήματα με βότανα για μαμάδες. Ένα anti-Bloating και ένα για ομορφιά και λάμψη
Ζούμε σε μια εποχή που αναμφισβήτητα καταπονούμαστε ψυχικά και σωματικά. Έχουμε πολλούς συμμάχους ενάντια στο άγχος, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, ο θεραπευτής μας που μπορούν να μας ακούσουν και να μας συμβουλέψουν, όμως ένας μεγάλος σύμμαχος μας είναι η ίδια η φύση και τα προϊόντα της. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα φυσικά προϊόντα και βότανα και τα θεωρούσαν σωτήρια λύση για πολλές παθήσεις. Ο πολιτισμός έχει προοδεύσει, αλλά επικουρικά μπορούμε να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας ορισμένα βότανα με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια βότανα και τις ιδιότητες τους:
Τζίνσενγκ ή Ρίζα της ζωής (κατά τους Κινέζους)
Αποτελεί ένα φυσικό τρόπο τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας, απομακρύνοντας τις τοξίνες από τον οργανισμό και μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Ακόμη, έχει βρεθεί πως διεγείρει τους ενδοκρινείς αδένες βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων. Έχει θετική επίδραση στην αϋπνία, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δραστηριοποιεί όσους υποφέρουν από μελαγχολία, λύπη ή χρόνια κόπωση, ενώ ταυτόχρονα έχει ηρεμιστική επίδραση στους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος.
Πασιφλόρα
Η πασιφλόρα είναι ένα βότανο με κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες που δρα ευεργετικά κατά του άγχους και της αϋπνίας, ενώ του αποδίδεται και αντικαταθλιπτική δράση. Η δράση της είναι πιο δυνατή από αυτήν του χαμομηλιού και του τίλιου. Είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους αισθάνονται πιεσμένοι και έχουν μελαγχολική διάθεση. Είναι ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.
Βαλεριάνα
Το φυτό χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Η βαλεριάνα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στο άγχος και τις αϋπνίες. Βοηθά, κατευνάζοντας το νευρικό σύστημα και μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή. H ρίζα του φυτού περιέχει μεταξύ άλλων και βαλερινικό οξύ όπου έχει μυοχαλαρωτική και σπασμολυτική δράση. Θεωρείται λοιπόν, ένα από τα πιο ισχυρά, φυσικά αγχολυτικά.
Λουΐζα
Η Λουΐζα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη συμβολή της στο αδυνάτισμα και στη βελτίωση της κυτταρίτιδας. Άλλη μια ιδιότητα της είναι το ότι καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τη δυσπεψία και το φούσκωμα. Θεωρείται τονωτικό βότανο αλλά ταυτόχρονα διώχνει την ένταση και το στρες. Επίσης έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα χρησιμοποιείται στην στοματική κακοσμία, στον καθαρισμό του προσώπου και στην ανακούφιση των ημικρανιών.
Μελισσόχορτο
Μελισσόχορτο, γνωστό και ως Μέλισσα ή βάλσαμο λεμονιού. Είναι ευρέως γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση του. Μειώνει την πίεση του αίματος και τονώνει το κυκλοφορικό. Καταπολεμά τις ιώσεις και ειδικότερα τον επιχείλιο έρπητα. Είναι ευρέως γνωστό πως είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα που υποφέρουν από μελαγχολία, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Τέλος, κάποιοι συνδέουν το φυτό αυτό με την αύξηση της αντίληψης και την ενίσχυση της μνήμης, γεγονός που το καθιστά βοηθητικό σε ασθενείς που πάσχουν από άνοια.
Ροφήματα με βότανα για μαμάδες
Ας δώσουμε στις μαμάδες δύο συνταγές για ροφήματα που το ένα προσφέρει μείωση της κατακράτησης και του φουσκώματος και το δεύτερο θα μας κάνει λαμπερές για τις γιορτές και θα τονώσει εσωτερικά και εξωτερικά τον οργανισμό μας.
Anti-Bloating ρόφημα: Σε ένα κατάστημα βιολογικών ζητάμε να μας φτιάξουν αυτό το μείγμα και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας για 250ml νερού
- Ginger ρίζα (όχι σκόνη, γιατί δεν ενδείκνυται για βρασμό)
- Δυόσμος
- Μέντα
- Μελισσόχορτο
- Τριανταφυλλάκι ροζ αποξηραμένο / βρώσιμο
- Στυμμένο λεμόνι ή lime
Let’s Be Glamorous ρόφημα: Σε ένα κατάστημα βιολογικών ζητάμε να μας φτιάξουν αυτό το μείγμα και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας για 250ml νερού
- Μέντα
- Καλέντουλα
- Λεμονόχορτο
- Τριανταφυλλάκι ροζ αποξηραμένο / βρώσιμο
- Κόλλιανδρο
- Μολόχα
Ας εντάξουμε τα βότανα στη διατροφή μας και θα δούμε αμέσως τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μας αξίζει αυτές τις γιορτές να είμαστε λαμπερές κι ακόμη κι αν φάμε λίγο παραπάνω, να πούμε γρήγορα αντίο στα ενοχλητικά «πρηξίματα».
Νίνα Καραμολέγκου
Licensed Counselling Psychologist, MSc, Cognitive Behavioural Psychotherapist, MPH
Instagram: nina_karamolegou
Email: ninaka7@yahoo.com