10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για όλα τα θέματα που σας απασχολούν για τη σύλληψη.

Σκέφτεστε να μείνετε έγκυος; Το πιθανότερο είναι πώς θα έχετε πολλές απορίες και ερωτήσεις σχετικά με τη σύλληψη.

Τι πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Πριν λοιπόν προσπαθήσετε να συλλάβετε καλό είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για να συζητήσετε όλα όσα σας απασχολούν.

Οι πιο συνηθισμένες απορίες των περισσότερων γυναικών είναι οι ακόλουθες:

Πότε είμαι πιο γόνιμη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού μου κύκλου;

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ωορρηξία γύρω στην 14η ημέρα του κύκλου τους, αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου σας. Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας πώς να παρακολουθείτε τον κύκλο σας.

Πώς μπορώ να μείνω έγκυος όταν δεν έχω σταθερό κύκλο περιόδου;

Πότε πρέπει να αρχίσω να παίρνω προγεννητικές βιταμίνες;

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Συνιστάται η λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης με φολικό οξύ για τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τη σύλληψη, καθώς αποδεικνύεται ότι αποτρέπει τις εμβρυϊκές δυσπλασίες. Οι προγεννητικές βιταμίνες βοηθούν επίσης με τη ναυτία και τον έμετο μόλις μείνετε έγκυος.

Χρειάζεται να προσαρμόσω κάποιο από τα φάρμακά μου;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας όλα τα φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την εγκυμοσύνη. Δεδομένου ότι πιθανότατα δεν θα γνωρίζετε για την εγκυμοσύνη σας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, ενδέχεται να παίρνετε κατά λάθος φάρμακα που βλάπτουν το έμβρυο.

2 μέρες μετά τη σύλληψη: Υπάρχουν συμπτώματα;

Πώς επηρεάζει η υγεία μου τη γονιμότητά μου;

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να έχετε την καλύτερη δυνατή υγεία πριν και κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Συζητήστε τυχόν χρόνιες ιατρικές παθήσεις με τον γιατρό σας και μιλήστε για αλλαγές που ίσως πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας.

Πώς επηρεάζει η υγεία του συντρόφου μου τις πιθανότητες σύλληψης;

Παίζει σημαντικό ρόλο εξ ου και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε και οι δύο ορισμένεςε εξετάσεις που θα σας ζητήσει ο γυναικολόγος σας.

6 συμβουλές για να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα

Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα ίσως χρειαστεί να αποφύγετε ή να περιορίσετε, την καφεΐνη, το αλκοόλ, το κάπνισμα ή να χάσετε βάρος, να κοιμάστε καλύτερα, να τρώτε πιο υγιεινά. Ο γυναικολόγος θα σας υποδείξει τι είδους αλλαγές θα πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής εφόσον κι αν το κρίνει αναγκαίο.

Χρειάζεται να υποβληθούμε σε κανένα τεστ γονιμότητας;

Γενικά, εάν έχετε τακτικές περιόδους και είστε γκαλά στην υγεία σας, δεν απαιτείται έλεγχος γονιμότητας πριν από την προσπάθεια σύλληψης. Ωστόσο, εάν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη ή υπάρχουν άλλες κόκκινες σημαίες στο ιστορικό σας που αυξάνουν τις πιθανότητες υπογονιμότητας, ο γιατρός θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω λόγω της ηλικίας μου;

Η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 42 ετών. Εάν είστε 35 ετών και άνω και προσπαθείτε να συλλάβετε, συνιστάται η αξιολόγηση της υπογονιμότητας νωρίτερα από ό,τι για τις νεότερες γυναίκες.

Μπορεί το άγχος να δυσκολέψει τη σύλληψη;

Χρειάζεται να κάνω γενετικό έλεγχο;

Υπάρχουν ορισμένες γενετικές διαταραχές που είναι σπάνιες όπως η κυστική ίνωση, η μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης ή το σύνδρομο Εύθραυστου Χ. Στην ιδανική περίπτωση, ο έλεγχος για γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν αυτές τις ασθένειες θα πρέπει να διεξάγεται πριν από την εγκυμοσύνη.

Θα επηρεάσει μια αποβολή τις πιθανότητές μου να μείνω έγκυος;

Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε μία αποβολή και συνήθως δεν επηρεάζει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος ή να ολοκληρώσετε την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι λιγότερο συχνό να υπάρχουν δύο ή περισσότερες αποβολές στη σειρά. Εάν έχετε πολλαπλές αποβολές, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από το vpfw.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved