Τι δεν πρέπει να πείτε σε όσους προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί
Μία σημαντική πηγή άγχους για γυναίκες και άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και ακόμα δεν το έχουν καταφέρει, είναι τα άχρηστα σχόλια και οι προτάσεις που δέχονται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς.
Μάλιστα, όταν τα υπογόνιμα ζευγάρια συζητούν για το θέμα, αναζητώντας υποστήριξη από τον περίγυρό τους, συνήθως αισθάνονται μετά περισσότερο άγχος και στενοχώρια, παρά ανακούφιση.
Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα: Ποια θεραπεία προηγείται;
Ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life του ΙΑΣΩ, από την μακρόχρονη εμπειρία του με υπογόνιμα ζευγάρια, έχει εντοπίσει τις ενοχλητικές εκφράσεις που αν και λέγονται καλοπρόαιρετα, πολλές φορές πληγώνουν όσους δίνουν τον δικό τους αγώνα για να αποκτήσουν παιδί:
Χαλάρωσε και θα έρθει από μόνο του
Η πιο συνηθισμένη φράση που λέγεται, είναι : «Μην αγχώνεσαι γι αυτό! Χαλάρωσε και θα συμβεί μόλις σταματήσεις τις προσπάθειες».
Αυτή την φράση την έχουν ακούσει σχεδόν όλοι και όλες, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι η υπογονιμότητα έχει ως αιτία το άγχος. Το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο, είτε πρόκειται για τον γυναικείο παράγοντα, είτε πρόκειται για τον ανδρικό παράγοντα.
Είστε τόσο νέοι, έχετε χρόνο ακόμη!
Η απόφαση για την απόκτηση παιδιού, λαμβάνεται για συναισθηματικούς λόγους, για την αγάπη και την φροντίδα ενός παιδιού. Η επιθυμία για τεκνοποίηση δεν σχετίζεται πάντα με την ηλικία.
Είστε σίγουροι ότι θέλετε παιδιά; Μπορείτε να έχετε το δικό μου…
Ναι, σίγουρα τα παιδιά είναι φασαριόζικα, εξουθενωτικά και προκαλούν ένα χάος γύρω σας. Όταν όμως κάποιος παλεύει να αποκτήσει αυτό που έχετε, μπορεί να σας θεωρήσει και αχάριστο αν πείτε αυτή τη φράση. Προσέξτε λοιπόν, γιατί το χιούμορ δεν ταιριάζει σε όλες τις καταστάσεις.
Έχετε σκεφθεί την υιοθεσία;
Είναι τόσο ευαίσθητα τέτοιου είδους θέματα, που καλό είναι να μην τα θίγει κάποιος αν δεν το κάνει πρώτα εκείνος που δυσκολεύεται να γίνει γονιός.
Επιπρόσθετα, αυτή η φράση υπονοεί ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες από τις προσπάθειες τεκνοποίησης.
Απολαύστε τη ζωή, όσο δεν έχετε παιδιά!
Αυτή είναι άλλη μία φράση που πληγώνει. Τα υπογόνιμα ζευγάρια που προσπαθούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, πιστεύουν ότι η απόλαυση της ζωής σχετίζεται με τα παιδιά.
Τι μπορείτε να πείτε
Αν πραγματικά, λοιπόν, θέλετε να εκφράσετε την υποστήριξη σας σε κάποιον που δίνει αγώνα για να αποκτήσει παιδί, μπορείτε να πείτε απλά «Πρέπει να είναι δύσκολο για σένα» ή «’Όποτε θέλεις να μιλήσεις, να ξέρεις ότι είμαι εδώ».
Καλό είναι επίσης να ρωτήσετε πώς θα μπορούσατε να είστε πιο χρήσιμοι. Κάποιοι θέλουν να μιλούν συνεχώς για το θέμα αυτό, άλλοι όχι. Επομένως δεν θα έβλαπτε αν ρωτούσατε πώς θα μπορούσατε να είστε πιο υποστηρικτικοί.
Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις στις γυναικών άνω των 50 ετών;
«Πότε θα κάνεις παιδιά;»
Μία τελευταία “απαγορευμένη” φράση είναι να ρωτήσετε «πότε θα κάνεις παιδιά;».
Μπορεί να εκπλαγείτε από τον αριθμό των γνωστών σας που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά δεν το μοιράζονται, για τους δικούς τους λόγους. Αυτή η αθώα ερώτηση μπορεί να είναι σκληρή για κάποιον που παλεύει κρυφά με την στειρότητα, οπότε μην την κάνετε καθόλου.
Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη λαπαροενδοσκοπικη χειρουργική του Πανεπιστημίου Rene Descartes στο Παρίσι.(Université Paris V)
Από το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique.
Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2009.
Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.