Ερχονται τα σπερματοζωάρια-ρομπότ! Η νέα πραγματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Νέο «όπλο» στα χέρια των επιστημόνων αποτελεί η δημιουργία του ρομπο-σπερματοζωαρίου που μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί κυρίως στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και σε διάφορες άλλες ιατρικές, φαρμακευτικές και νανο-βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στην στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων μέσα στο σώμα.
Ερευνητές στην Ολλανδία δημιούργησαν το πρώτο μικρο-ρομπότ με μορφή σπερματοζωαρίου, το οποίο ελέγχεται με μαγνήτες. Έχει μεταλλικό κεφάλι, εύκαμπτη ουρά και είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο σπερματοζώαριο (322 εκατομμυριοστά του μέτρου).
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν μαγνητικά πεδία όχι ισχυρότερα από αυτά που έχουν τα διακοσμητικά μαγνητάκια του ψυγείου (έως πέντε militesla), για να κάνουν το ρομποτάκι να «κολυμπήσει» προς διάφορες κατευθύνσεις.
Το ρομποτάκι έχει κατασκευαστεί από ένα γερό, αλλά εύκαμπτο πολυμερές υλικό, που έχει καλυφτεί με μέταλλο (στρώμα κοβαλτίου-νικελίου) στην περιοχή του κεφαλιού. Η ύπαρξη αυτού του μετάλλου επιτρέπει την τηλε-κατεύθυνσή του μέσω των μαγνητών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ελέγχονται μέσω υπολογιστή.
Προς το παρόν πάντως, η ρομποτική απομίμηση είναι πολύ αργή. Ενώ ένα ανθρώπινο σπερματοζωάριο διασχίζει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μία απόσταση πολλαπλάσια του μήκους του, το ρομποτικό δεν καταφέρνει να προχωρήσει ούτε όσο το μισό μήκος του σώματός του.
Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να κάνουν το "MagnetoSperm" τους, όπως το ονόμασαν, πιο μικρό και πιο γρήγορο.