Σπερματέγχυση: Μάθετε τα πάντα για την πιο δημοφιλή μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Η σπερματέγχυση είναι μία δημοφιλής μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η δημοφιλία της οφείλεται τόσο στο χαμηλό της κόστος, όσο και στην απλότητά της, ενώ συνδέεται και με ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας.
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης ξεκινάει με την εισαγωγή στην ενδομητρική κοιλότητα ενός εύκαμπτου καθετήρα, στο ελεύθερο άκρο του οποίου συνδέεται μια απλή σύριγγα. Η σύριγγα αυτή περιέχει από 0,3 έως 0,5 ml επεξεργασμένου σπέρματος. Στη συνέχεια το επεξεργασμένο αυτό σπέρμα εγχέεται μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα.
Πολλά ζευγάρια, τα οποία καταφεύγουν στην μέθοδο αυτή, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητη η επεξεργασία του σπέρματος. Η επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη, διότι έχει παρατηρηθεί πως, αν εγχύσουμε στην ενδομητρική κοιλότητα ανεπεξέργαστο σπέρμα, αφενός η μήτρα αρχίζει να συσπάται, αφετέρου συχνά παρατηρούνται και αναφυλακτικές αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, κατά την επεξεργασία του σπέρματος έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
Eπιλογή της καταλληλότερης στιγμής
Η επιλογή της καταλληλότερης στιγμής για τη σπερματέγχυση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ωάριο επιβιώνει μετά από την ωοθυλακιορρηξία για 12 με 24 ώρες. Για να εντοπίσουμε την κατάλληλη αυτή στιγμή, καταφεύγουμε στη λεγόμενη υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας. Διενεργούνται δηλαδή επαναλαμβανόμενοι υπερηχογραφικοί έλεγχοι των ωοθηκών σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, κατά τους οποίους παρακολουθούμε την ανάπτυξη των ωοθυλακίων.
Σε σπερματέγχυση μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα και κατά τη διάρκεια φυσικού κύκλου. Εντούτοις, συχνά κρίνεται σκόπιμο να τις χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, η οποία υποβοηθοά την ωρίμανση των ωοθυλακίων και προάγει την ωοθυλακιορρηξία.
Οι ενδείξεις της σπερματέγχυσης ποικίλουν
Η μέθοδος αυτή καταρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας αγνώστου αιτιολογίας.
Με τη σπερματέγχυση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την υπογονιμότητα, η οποία οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετά ικανοποιητικές σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν το σπερμοδιάγραμμα εμφανίζεται επηρεασμένο μόνον ως προς μία παράμετρό του. Δηλαδή όταν εμφανίζεται επηρεασμένη μόνον η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή μόνον η συγκέντρωσή τους ή μόνον η μορφολογία τους. Αυτό συμβαίνει διότι, οι μέθοδοι επεξεργασίας του σπέρματος, οι οποίες συνδυάζονται με τη σπερματέγχυση έχουν καλύτερα αποτελέμστα όσον αφορά την ενδυνάμωσή του, αν μόνο μία παράμετρος του σπερμοδιαγράμματος του εμφανίζεται επηρεασμένη.
Από τη σπερματέγχυση μπορεί να ωφεληθούν και ζευγάρια, στα οποία η γυναίκα παρουσιάζει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Γιατί όμως η σπερματέγχυση αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου;
Αφενός μεν αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ενδυνάμωση του σπέρματος κατά την επεξεργασία, στην οποία υπόκειται πριν από αυτήν καθεαυτή σπερματέγχυση, αφετέρου δε δια της παράκαμψης του εμποδίου του τραχήλου στη διαδρομή των σπερματοζωαρίων προς τις σάλπιγγες.
Εδώ χρήσιμο θα ήταν να διευκρινιστεί, πως στις γόνιμες ημέρες ο τράχηλος καταλαμβάνεται από βλέννη. Η βλέννη αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, έχει τέτοια σύνθεση, που διευκολύνει τη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η σύνθεση της βλέννης είναι τέτοια, που της δίνει μια πιο πηκτή σύσταση. Έτσι παρεμποδίζεται το πέρασμα των σπερματοζωαρίων από τον τράχηλο.
Σε σπάνιες τέλος περιπτώσεις, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν αλλεργία στο σπέρμα του συντρόφου τους. Στις περιπτώσεις αυτές μετά από την εκσπερμάτωση στον κόλπο, η γυναίκα αναφέρει αίσθημα καύσου (κάψιμο) και δυσπαρευνία (πόνο στην επαφή). Οι αλλεργικές αυτές αντιδράσεις συνδέονται με την παρουσία στο σπέρμα διαφόρων πρωτεϊνών και όχι με αυτά καθεαυτά τα σπερματοζωάρια. Στα ζευγάρια αυτά συνιστάται η χρήση προφυλακτικού, ώστε να αμβλυνθούν τα συμπτώματα. Έτσι όμως εμποδίζεται και η επίτευξη κύησης. Η επεξεργασία του σπέρματος, που προηγείται της σπερματέγχυσης, οδηγεί στην αφαίρεση των πρωτεϊνών, που εμπλέκονται στην πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης.
Φυσικά πριν τη σύσταση για σπερματέγχυση, είναι απαραίτητο να έχει αποπερατωθεί ο βασικός έλεγχος για υπογονιμότητα, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την υστεροσαλπιγγογραφία, δια της οποίας επιβεβαιώνεται η διαβατότητα των σαλπίγγων.
Μια ενδεχόμενη παρενέργεια της σπερματέγχυσης είναι η ελαφρά αύξηση των πιθανοτήτων εξωμήτριου κύησης. Γι' αυτό είμαστε σε επιφυλακή, ώστε το ενδεχόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα. Επίσης κατά τι αυξημένη είναι και η πιθανότητα πολύδυμης κύησης (δίδυμα, τρίδυμα, κ.ο.κ.), όταν η σπερματέγχυση συνδυάζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που προκαλεί ωοθυλακιορρηξία.
Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης συνδέονται με το αίτιο της υπογονιμότητας αφενός και με την ηλικία της γυναίκας αφετέρου. Σε γενικές γραμμές η επιτυχία κυμαίνεται από 15% μέχρι το 20%. Φαίνεται δε πως το 60% με 70% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μετά από 6 κύκλους συνδυασμένους με σπερματέγχυση.
Επομένως, η σπερματέγχυση είναι μία απλή και σχετικά χαμηλού κόστους μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία συνδυάζεται με ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας.
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για την υπογονιμότητα του γυναικολόγου μας
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr