Γάλα αμυγδάλου: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και με μόλις 37 θερμίδες ανά φλιτζάνι

Άλκηστις Κοϊνάκη
Bigstock

Τα οφέλη του γάλακτος αμυγδάλου και πώς να φτιάξετε το δικό σας. 

Το γάλα αμυγδάλου έχει ξεχωρίσει για την ήπια γεύση του και τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Χρησιμοποιείται σε συνταγές για smoothies, γλυκά ακόμα και σούπες. Δεν θεωρείται το ίδιο θρεπτικό με το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα, παρόλο που στην αγορά υπάρχουν πλέον και γάλατα αμυγδάλου εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά. Βέβαια, είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή για όσους ακολουθούν μία συγκεκριμένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.

Η διατροφική αξία και τα οφέλη

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, σύμφωνα με το Eatinwell έχει:

  • Θερμίδες: 37 kcal
  • Υδατάνθρακες: λιγότερους από 1 g
  • Φυτικές ίνες: 0 g
  • Σάκχαρα: 0 g
  • Πρωτεΐνη: 1 g
  • Συνολικά λιπαρά: 3 g
  • Κάλιο: 76 mg
  • Ασβέστιο: 422 mg
  • Βιταμίνη Ε: 8 mg
  • Βιταμίνης D: 2 mcg

Επίσης το γάλα αμυγδάλου:

Προσφέρει αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου έχει 8,1 mg βιταμίνη Ε, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μισό της ημερήσια προτεινόμενης ποσότητας κατανάλωσης. Η βιταμίνη Ε είναι, επίσης, σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Είναι «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Nutrition Reviews αναφέρει τον περιορισμό στην κατανάλωση θερμίδων ως έναν σημαντικό παράγοντα για την απώλεια βάρους. Το γάλα αμυγδάλου, εφόσον δεν περιέχει ζάχαρη, έχει μόλις 37 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Σημαντικό βέβαια, είναι να επιλέξετε γάλα αμυγδάλου που δεν περιέχει ζάχαρη.

Κάνει καλό στα οστά. Κάποια γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο. To ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ενδυνάμωση και την υγεία των δοντιών και η βιταμίνη D, διαβάζουμε στο eatingwell.com,είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ενισχύει την όραση. Το γάλα αμυγδάλου είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που ενισχύει την όραση και την υγεία των ματιών. Επιπλέον, έρευνα του 2019 στο Nutrition in Cinical Practice αναφέρει ότι η βιταμίνη Α είναι βοηθά και στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών.

Πώς να φτιάξετε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια) ωμά αμύγδαλα
  • 4 φλιτζάνια (1 λίτρο) νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Δείτε την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved