Απώλεια βάρους: Είναι ψυχολογική ή σωματική η κόπωση της δίαιτας;
Συχνά οι δίαιτες προκαλούν κόπωση με αποτέλεσμα να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οκτώ στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κουράζονται από μια δίαιτα και συνήθως την εγκαταλείπουν. Δεν είναι τυχαίος ο αριθμός, καθώς η στέρηση όχι μόνο κουράζει το μυαλό αλλά και την ψυχή και το σώμα.
'Οπως εξήγησε ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη «είναι και ψυχολογική και σωματική κόπωση με διαφορετικό τρόπο. Η ψυχική κόπωση είναι αυτή η πίεση ότι δεν μπορούμε να φάμε κάποια φαγητά. Δεν πρέπει να κουραστεί ο άλλος για να το κάνει. Στόχος μας δεν είναι να πάρεις μία διατροφή και να χάσεις κιλά, στόχος είναι να το κάνεις έτσι ώστε να μην με χρειάζεσαι πια. Δεν στερούμαστε τίποτα. Θα σου μάθω πώς και πόσο. Έχει άλλη άνεση όταν κάτι δεν απαγορεύεται και το να μη νιώθεις τύψεις».
Δίαιτα και σωματική κόπωση
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος πρέπει να είναι οπτικός και όχι αριθμητικός. Να μας αρέσει αυτό που βλέπουμε καθώς η εικόνα μας παίζει ρόλο. Γι΄αυτό και η διατροφή πρέπει να είναι στα "μέτρα" του καθενός.
«Η βασική κούραση είναι ότι όταν χάσεις τα πρώτα 10 κιλά, το σώμα "κλείνει" διακόπτες και ξαφνικά είναι πιο δύσκολο. Συμβαίνει γιατί το σώμα δεν θέλει να χάσει κιλά. Το σώμα μας έχει εξελιχθεί στο να κρατάει κιλά, για να μην πέσει σε κατάσταση πείνας, αυτό συμβαίνει παραδοσιακά. Το σώμα προσαρμόζεται με αυτό που του κάνουμε. Όταν βάλουμε το σώμα σε κατάσταση πείνας, αμέσως καταλαβαίνει και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτό. Όταν δεν του δίνουμε τροφή θα μάθει ΝΑ ΖΕΙ με λιγότερη τροφή και πέφτει σιγά σιγά η καύση και χάνουμε πιο δύσκολα βάρος. Στη βιολογική κόπωση πρέπει να κάνουμε εσωτερική δουλειά και άλλα τρικ», τόνισε ο κ. Χαρδαβέλλας.
Τη δική της εμπειρία για την απώλεια βάρους μοιράστηκε στην ίδια εκπομπή η δημοσιογράφος Νάνσυ Νικολαΐδου.
«Ο όρος δίαιτα και κούραση πάνε ταυτόχρονα. Αν σκέφτεσαι κάθε μέρα τι δεν θα φάω και τι θα στερηθώ είναι μαρτύριο. Δεν ήμουν αποφασισμένη να χάσω βάρος. Είπα να ξεκινήσω από την αρχή και για λόγους υγείας να το πετύχω. Ξεκίνησα διατροφή κόβοντας πράγματα που με επιβαρύνουν και είπα «όπου πάει». Με κούρασε το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν τα τρώω συστηματικά, π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, τα οποία έχω βγάλει από τη διατροφή μου. Δεν ζυγιζόμουν παρά μόνο μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «'Εχω πάει σε πολλούς διατροφολόγους όλα αυτά τα χρόνια. Είχα γίνει ειδικός χωρίς δίπλωμα... », συμπλήρωσε.