Απώλεια βάρους: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα

Το σημαντικό είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Απώλεια βάρους: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα
Bigstock

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Επίσης, έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι τα άτομα με σταδιακή, σταθερή απώλεια βάρους (περίπου 1 έως 2 κιλών την εβδομάδα) είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος τους σε αντίθεση που εκείνα που χάνουν πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους όπως ο ύπνος, η ηλικία, η γενετική, οι ασθένειες, τα φάρμακα, το περιβάλλον.

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, καλό είναι να έχετε ένα πλάνο με τα ακόλουθα βήματα που προτείνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CSC).

apwleia-varous-giati-de-xaneis-kila.jpg

Βήμα 1ο: Προσδιορίστε τον λόγο που θέλετε να χάσετε βάρος

Προσδιορίστε και καταγράψτε τους λόγους που θέλετε να χάσετε βάρος. Μπορεί να είναι λόγοι υγείας, εμφάνισης ή γιατί απλά έχετε την ανάγκη να αισθανθείτε καλύτερα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό κίνητρο.

Βήμα 2ο: Κάντε μια καταγραφή της καθημερινότητάς σας

Καταγράψτε τι τρώτε και τι πίνετε συνήθως ώστε να έχετε μια ακριβή εικόνα της διατροφής σας. Παράλληλα, σημειώστε πόσες ώρες κοιμάστε, ασκείστε (ή όχι) καθώς και τις καθημερινές σας συνήθειες όπως και τους στρεσογόνους παράγοντες. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσετε από πού ν’ αρχίσετε τις αλλαγές.

Βήμα 3o: Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που ξεκινάτε για απώλεια βάρους. Πολλές δίαιτες και προγράμματα διατροφής υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους για την υγεία σας, ειδικά όταν δεν γίνεται με την επίβλεψη ειδικού.

Θέστε λοιπόν λογικούς βραχυπρόθεσμους στόχους και επιβραβεύστε τις προσπάθειές σας. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, να πίνετε νερό αντί για αναψυκτικά, να κάνετε μια βραδινή βόλτα 15 λεπτών καθημερινά ή να τρώτε περισσότερες σαλάτες αντί για σνακ.

Το να είστε ρεαλιστές σημαίνει επίσης ότι θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Δεν εγκαταλείπετε όμως την προσπάθεια και δεν απογοητεύεστε...

Λάβετε υπόψη ότι ο καθένας είναι διαφορετικός - αυτό που λειτουργεί για κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς. Δοκιμάστε μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως περπάτημα, κολύμπι, τένις ή ομαδικά μαθήματα άσκησης. Δείτε τι απολαμβάνετε περισσότερο ή τι σας ταιριάζει. Μόνο έτσι αυτές οι δραστηριότητες θα τηρηθούν μακροπρόθεσμα.

alati-kai-kila.jpg

Βήμα 4o : Ενημερωθείτε από ειδικούς

Είτε θέλετε να χάσετε λίγα ή πολλά κιλά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ατομικές, διατροφικές σας ανάγκες. Αποφύγετε να ακολουθείτε δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή έχει κάνει κάποιος/ α γνωστός /ή σας με «θεαματικά» αποτελέσματα γιατί εκτός των άλλων μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved