Τα παιδιά συχνά παρουσιάζουν αντιδραστική συμπεριφορά, εκφράζοντας αντίσταση και λέγοντας "όχι" σε οτιδήποτε τους πουν οι γονείς τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους.
Δέκα θετικές φράσεις που μπορείτε να πείτε στο αντιδραστικό παιδί σας
Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
Ανάπτυξη της αυτονομίας
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, επιδιώκουν να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους. Η αντίδραση μπορεί να είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώσουν την αυτονομία τους και να δοκιμάσουν τα όριά τους.
Έκφραση συναισθημάτων
Τα παιδιά συνήθως δεν έχουν τις γλωσσικές ή συναισθηματικές δεξιότητες να εκφράσουν το άγχος, την απογοήτευση ή την ανησυχία τους. Η αρνητική αντίδραση πολλές φορές είναι ένας τρόπος έκφρασης αυτών των συναισθημάτων.
Αναζήτηση προσοχής
Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή, μπορεί να επιδιώξουν να την κερδίσουν μέσω αρνητικής συμπεριφοράς.
Έλλειψη ελέγχου
Πολλές φορές, τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν νιώθουν ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω στη ζωή τους. Η αντίσταση μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αποκτήσουν κάποιον έλεγχο.
Ανάγκες που εκφράζει ένα αντιδραστικό παιδί
Με την αντιδραστική συμπεριφορά, ένα παιδί σίγουρα προσπαθεί να εκφράσει σημαντικές για αυτό ανάγκες:
Ανάγκη για αυτονομία και ανεξαρτησία
Το παιδί επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο και να λάβει αποφάσεις για τον εαυτό του.
Ανάγκη για κατανόηση και αναγνώριση
Το παιδί θέλει να νιώσει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά του αναγνωρίζονται και γίνονται κατανοητά από τους γονείς του.
Ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα
Μέσα από την αρνητική συμπεριφορά, το παιδί μπορεί να ζητάει σταθερότητα και να δοκιμάζει τα όρια που του παρέχουν ασφάλεια.
Διαχείριση της αντιδραστικής συμπεριφοράς
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την αντιδραστική συμπεριφορά του παιδιού και να αποφύγετε τις συγκρούσεις αγαπητοί γονείς, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:
Ακρόαση και κατανόηση
Δείξτε στο παιδί ότι ακούτε και κατανοείτε τα συναισθήματά του. Μια φράση όπως "Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένος -η επειδή..." μπορεί να βοηθήσει το παιδί να νιώσει ότι γίνεται κατανοητό.Να νοιώσει ότι μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του με έναν άλλο τρόπο που «ίσως» είναι πιο ωφέλιμος.
Ενίσχυση της αυτονομίας
Δώστε στο παιδί επιλογές όπου είναι δυνατόν, έτσι ώστε να νιώθει ότι έχει κάποιον έλεγχο. Αντί να πείτε "Φόρεσε αυτό το ρούχο", μπορείτε να πείτε "Θέλεις να φορέσεις το μπλε ή το κόκκινο ρούχο;" Ενισχύστε με χαμόγελο την επιλογή του και πείτε του ένα κοπλιμέντο για το γούστο του συμπληρώνοντας ότι όποτε θέλει την γνώμη σας, είστε πάντα εκεί να του την δώσετε.(Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με την επιλογή του, αφήστε το να νοιώσει ότι αποφασίζει εκείνο.)
Καθιέρωση σαφών και σταθερών ορίων
Τα παιδιά χρειάζονται σαφή και σταθερά όρια για να νιώθουν ασφαλή. Βεβαιωθείτε ότι τα όρια είναι κατανοητά και εφαρμόζονται με συνέπεια.
Θετική ενίσχυση
Επαινέστε τη θετική συμπεριφορά και προσπαθήστε να ενισχύσετε τις καλές πράξεις. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αρνητική συμπεριφορά ως μέσο προσοχής.
Να είστε ελαστικοί σε πράγματα που δεν είναι ζωτικής σημασίας.
Πείτε πολλά ναι σε αυτά και κρατήστε σταθερά τα όρια σε ότι είναι επικίνδυνο για την ψυχική, σωματική και πνευματική του υγεία.
Διαχείριση των συναισθημάτων
Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους. Η διδασκαλία τεχνικών διαχείρισης συναισθημάτων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
Μάθετε να εκφράζετε τα δικά σας συναισθήματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και να τα συζητάτε μαζί του.
Τα παιδιά αναπαράγουν πάντα αυτό που βιώνουν.
Υπομονή και επιμονή
Η αλλαγή συμπεριφοράς απαιτεί χρόνο και υπομονή. Μείνετε σταθεροί και επιμείνετε στις στρατηγικές σας, ακόμα και αν δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα.
Το κακομαθημένο παιδί: Έξι λάθη που κάνουν οι γονείς
Να θυμάστε:
Τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα θέμα συζήτησης ή σε κάποιο γεγονός για πολλή ώρα.
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» λέει ο λαός μας πολύ σοφά.
Οι διαπραγματεύσεις -συζητήσεις χρειάζεται να είναι σύντομες να έχουν συναίσθημα, αλήθεια, αγάπη και χαμόγελο (ακόμη και σε δύσκολες στιγμές).
Αυτές οι δύσκολες στιγμές θα κάνουν το παιδί στο πέρασμα του χρόνου να σας εμπιστεύεται, να σας μιμείται, να σας θαυμάζει.
Κάθε φορά που νοιώθετε ότι δοκιμάζεται η υπομονή και η ψυχική αντοχή σας με την δύσκολη συμπεριφορά του μικρού ακριβού θησαυρού σας, σκεφτείτε ότι είναι μία μόνο στιγμή, που εσείς έχετε την ευκαιρία να περάσετε στο παιδί σας συμπεριφορές και μηνύματα ζωής τα οποία θα διαμορφώσουν την στάση του απέναντι στην ζωή που απλώνεται μπροστά του και που τόσο πολύ λαχταράτε να είναι το πιο όμορφο ταξίδι ζωής.
Η δική σας στάση, το εισιτήριο γι' αυτό το ταξίδι.
Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach
www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis