Πώς να πείτε «όχι» στο δίχρονο παιδί σας χωρίς να το λέτε

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τις δοκιμαστικές καταστάσεις, θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον με λιγότερες δυσκολίες.

Πώς να πείτε «όχι» στο δίχρονο παιδί σας χωρίς να το λέτε
Bigstock

Τι να περιμένετε σε αυτή την ηλικία

Ίσως η λέξη «όχι» να μην είναι αρκετά κατανοητή από το δίχρονο παιδί σας ή ίσως θέλετε να δώσετε μια πιο θετική τροπή στην πειθαρχία . Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την υπερβολικά χρησιμοποιημένη εντολή.

Τα παιδιά συχνά αποκτούν ανοσία στη λέξη αυτή και μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζονται δέκα «όχι» για να κάνετε το παιδί σας να ανταποκριθεί. Είτε προσπαθείτε να κρατήσετε μακριά από μπελάδες είτε να του διδάξετε το σωστό ώστε να το ξεχωρίζει από το λάθος, δοκιμάστε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση από το «όχι».

Τι να μπορείτε να λέτε αντί για «όχι»

1. Επαναδιατυπώστε το

Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε ένα δίχρονο παιδί ότι θα ελέγξει στο 100% τη συμπεριφορά του, όσο εμφατικά και αν του πείτε να σταματήσει αυτό που κάνει.

Αντί να λέτε «όχι», εξηγήστε με σαφήνεια τι μπορεί να κάνει αντ' αυτού. Τα δίχρονα ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στις θετικές οδηγίες από ό,τι στις αρνητικές. Έτσι, αντί να φωνάζετε: « Όχι! Μην πετάς την μπάλα στο σαλόνι. », δοκιμάστε: « Γιατί δεν παίζεις με την μπάλα στο διάδρομο; »

Όταν η ώρα του μπάνιου μετατρέπεται σε δικαιολογία για να βρέξει το πάτωμα, πείτε: « Παίζουμε με το νερό στην μπανιέρα, όχι στο πάτωμα. » Αν επιμένει, πάρτε τα παιχνίδια ή ακόμα και βγάλτε τα από τη μπανιέρα.

Αν το παιδί σας πρόκειται να κάνει κάτι επικίνδυνο, μιλήστε του με θετικό τρόπο και εξηγήστε του γιατί δεν το επιτρέπετε: « Δεν θα σε αφήσω να περπατήσεις στη μέση του δρόμου γιατί θέλω να είσαι ασφαλής. »

Όταν δεν έχετε χρόνο να εξηγήσετε τους κινδύνους, αντικαταστήστε την προειδοποίηση με μια πιο άμεση, όπως «Σταμάτα!» ή «Κίνδυνος!»

2. Προσφέρετε επιλογές

Όσο μικρό κι αν είναι, το παιδί σας θέλει απεγνωσμένα να αισθάνεται ανεξάρτητο και να έχει τον έλεγχο.

Έτσι, αντί να του λέτε ένα ξεκάθαρο όχι όταν πιάνει το κουζινομάχαιρο, αφήστε το να διαλέξει ανάμεσα στον πουρέ πατάτας και το σύρμα - και στη συνέχεια βάλτε τα μαχαίρια πολύ μακριά.

Όταν ικετεύει για ένα κομμάτι σοκολάτας πριν το μεσημεριανό , αποφύγετε την ευθεία άρνηση προσφέροντάς τους μια επιλογή ανάμεσα σε σταφύλια και σ' ένα μήλο.

Ένα δίχρονο παιδί συχνά επιλέγει τη δεύτερη επιλογή απλώς και μόνο επειδή είναι η τελευταία που ακούει, οπότε αν έχετε κάποια προτίμηση, λάβετε το υπόψη σας!

3. Αποσπάστε του την προσοχή

Ένα νήπιο είναι δύσκολο να αφήσει τα «απαγορευμένα αντικείμενα» στην ησυχία τους, αλλά είναι επίσης αρκετά μικρό για να αποσπάται εύκολα η προσοχή του.

Όταν του τραβήξει την προσοχή ένα λεπτεπίλεπτο μικρό γλυπτό στο εστιατόριο, επισημάνετε γρήγορα πώς αντανακλάται το φως σε έναν καθρέφτη στον διάδρομο ή πόσο χνουδωτό είναι το πουλόβερ που φοράτε.

Καθώς κατευθύνετε το ενδιαφέρον τους αλλού, απομακρυνθείτε από τον πειρασμό.

4. Αποφύγετε το θέμα

Όποτε μπορείτε, κρατήστε το παιδί σας μακριά από καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να πείτε όχι, και προτιμήστε αντί αυτού ασφαλή περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν την αίσθηση της περιπέτειας και της περιέργειάς του.

Αντί να τα προειδοποιείτε για τα ηλεκτρικά καλώδια, τα «απαγορευμένα» ντουλάπια και τα εύθραυστα αντικείμενα, διπλασιάστε τις προσπάθειές σας για την ασφάλειά του και επιλέξτε μέρη όπου μπορεί να περιφέρεται ελεύθερα.

Προφανώς, δεν μπορείτε να το απομονώσετε από όλες τις καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να πείτε όχι, αλλά προσπαθήστε, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ να αποφύγετε το διάδρομο με τα γλυκά.

5. Αγνοήστε τις μικρές «παραβάσεις»

Η ζωή παρουσιάζει πολλές και ουσιαστικές ευκαιρίες για να διδάξετε στο παιδί σας πειθαρχία.

Αν πλατσουρίζει σε μια λακούβα και είστε ούτως ή άλλως στο δρόμο για το σπίτι, γιατί να μην το αφήσετε; Αν θέλει να ζωγραφίσει με τα δάχτυλα το γιαούρτι που του περίσσεψε στο δίσκο από το καρεκλάκι του φαγητού του, που είναι το κακό;

Επιλέξτε τις μάχες σας. Ικανοποιήστε την αίσθηση της περιπέτειας , της διασκέδασης και της εξερεύνησης όποτε μπορείτε. Αν είναι ασφαλές και δεν χρειάζεται να πείτε όχι, αφήστε το να περάσει.

6. Τονίστε πως εννοείτε ό,τι λέτε

Φυσικά, όταν η συμπεριφορά έχει σημασία και πρέπει πραγματικά να πείτε όχι, μην αμφιταλαντεύεστε. Πείτε το αποφασιστικά αλλά ήρεμα.

« Όχι! Μην τραβάς την ουρά της γάτας. » είναι η σωστή διατύπωση και όχι το « Όχι, όχι, γλυκιά μου », καθώς κάτι τέτοιο στέλνει στο παιδί ανάμεικτα μηνύματα και σίγουρα δεν θα το αποθαρρύνει. Όταν ανταποκριθεί, χαμογελάστε του ή αγκαλιάστε το και συνεχίστε με κάτι θετικό « Μπράβο! Τι καλός ακροατής που είσαι! »

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved