Γιατί δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος που χάνουμε;

Η αλήθεια για την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του.

Γιατί δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος που χάνουμε;
Bigstock

Η απώλεια βάρους και η κυρίως η διατήρησή του χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια.

Πρόκειται άλλωστε για δύο ξεχωριστές βιολογικές διαδικασίες που απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πώς να χάσετε βάρος αλλά με ασφάλεια

Πώς ο εγκέφαλος μπορεί να εμποδίσει τη διατήρηση του βάρους

Όταν καταναλώνουμε λιγότερη τροφή και χάνουμε βάρος, ο εγκέφαλος και το σώμα μας αντιδρούν ενστικτωδώς για να εμποδίσουν την περαιτέρω απώλεια.

Σύμφωνα με τον Jaime Almandoz, MD ενδοκρινολόγο, ο εγκέφαλος προσπαθεί πάντα να επιτύχει ομοιόσταση (η ικανότητα ενός οργανισμού να διατηρεί σχετικά σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος). Μάλιστα, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι χρειάζονται 5-10 χρόνια για να επιτύχει το σώμα μια νέα ομοιόσταση σε σχέση με το σωματικό βάρος.

Όταν χάνουμε βάρος, χάνουμε λίπος και μυς με αποτέλεσμα ο μεταβολικός μας ρυθμός να είναι χαμηλότερος.

Όσο αυξημένη είναι η σωματική δραστηριότητα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να ξαναπάρουμε βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και τουλάχιστον τρεις προπονήσεις ενδυνάμωσης για τη βελτίωση της διατήρησης του βάρους, την ενίσχυση της απώλειας λίπους και τη διατήρηση των μυών.

2c20a13c-auksisi-varous-fthinoporo.jpg

Απώλεια και διατήρηση βάρους

Το είδος της δίαιτας που επιλέγουμε να χάσουμε τα κιλά παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρησή τους.

«Η έντονη στέρηση μπορεί να μας φέρει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής. Δεν μας βοηθάει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υπάρχουν πολλά σνακ και πολλή ζάχαρη. Οι μεταβολικές συνήθειες είναι διαφορετικές ανά την ηλικία», εξήγησε η Δήμητρα Φραγκούλη, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

«Υπάρχουν 3 παράμετροι για να θεωρήσουμε ότι το βάρος ενός ανθρώπου είναι το φυσιολογικό και ιδανικό. Το να μην του δημιουργεί προβλήματα υγείας, να τον κάνει να νιώθει καλά και να μην υποσιτίζεται ή υπερσιτίζεται. Υπάρχει το βάρος που έχουμε συνηθίσει να είμαστε για πολλά χρόνια. Να μην κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ μας για το βάρος γιατί είναι κάτι διαφορετικό στον καθένα», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Το πιο βασικό είναι να υπάρχει μια διατροφική εκπαίδευση στην διαδικασία απώλειας βάρους. Χρειάζονται όλα με μέτρο. Στις διατροφικές συνήθειες πρέπει να υπάρχει μία ρουτίνα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved