Αντιμετωπίζοντας τον φαύλο κύκλο της δίαιτας: Τι πρέπει να κάνετε

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που μια δίαιτα αποτυγχάνει. 

Νίκη Παπανικολάου
Αντιμετωπίζοντας τον φαύλο κύκλο της δίαιτας: Τι πρέπει να κάνετε
Bigstock

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα στη ζωή τους ενώ ορισμένοι βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής με μικρά διαλείμματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, πολλές δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές όχι όσον αφορά στην επίτευξη της απώλειας βάρους όσο στη διατήρησή του.

Απώλεια βάρους: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα

Συχνά, δε, παρατηρείται στην πλειοψηφία αυτών που κάνουν δίαιτα κόπωση, ατασθαλίες που συνοδεύονται με ενοχές, περιορισμός τροφής. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο που έχει ως αποτέλεσμα όχι την απώλεια κιλών αλλά τη σωματική και ψυχική κόπωση.

detox-apotoxinosi-diaita.jpg

Σημάδια κόπωσης από τη δίαιτα

Τη δική της εμπειρία από τις δίαιτες που έχει κάνει μέχρι σήμερα, μοιράστηκε η ηθοποιός, Ευγενία Παναγοπούλου στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

«Από την δική μου εμπειρία έχει τελεσφορήσει μία διατροφή αλλά μετά δεν πρόσεχα. Οπότε η συντήρησή μου ήταν πολύ δύσκολη και μετά επανερχόμουν παίρνοντας κιλά. Ένας φαύλος κύκλος».

Απώλεια βάρους: 5 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν θα πετύχει η δίαιτα

Όπως, είπε, σε νεαρή ηλικία είχε πάρει επιπλέον 20 κιλά αλλά κατάφερε να τα χάσει.

«Είμαι τυχερή γιατί τα είχα πάρει στην νεαρή ηλικία των 19 – 20 ετών και τολμώ να πω ότι ήταν και χαριτωμένο. Τα είχα πάρει ομοιόμορφα σε όλο το σώμα. Έκτοτε με μία δίαιτα τα έχασα, και μου έχουν μείνει κάποια κιλάκια, που υπάρχει μια λογική αυξομείωση. Είμαι στο στάδιο που χάνω τα τελευταία 2 - 3 κιλά και θα κάνω συντήρηση για πρώτη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, εξήγησε ότι το σώμα ενός ανθρώπου δείχνει πώς έχει κουραστεί από τις δίαιτες όταν εντοπίζεται «κόπωση, στρες, αδυναμία και έντονα νεύρα».

«Ειπώθηκε σε ένα συνέδριο και το επαναλαμβάνω πολύ συχνά: η δίαιτα είναι σαν το μαχαίρι, στα χέρια του χειρουργού το μαχαίρι σώζει ζωές, στα χέρια ενός μη ειδικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Παπαλαζάρου.

Δίαιτα και υγεία

Η σύγχρονη τάση δεν έχει να κάνει με το βάρος που δείχνει η ζυγαριά, το λεγόμενο σωματικό βάρος αλλά με τους δείκτες υγείας. Σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια ενός διαιτολόγου είναι το κίνητρο του ανθρώπου που τους οδηγεί στο γραφείο του.

Στην ερώτηση πώς μπαίνουμε σε μια ρουτίνα διατροφής ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος απάντησε: «πλέον σήμερα προσαρμόζουμε την δίαιτα στην ζωή μας, κι όχι την ζωή μας στην δίαιτα, κάνουμε σταδιακές αλλαγές προκειμένου το πρόγραμμα διατροφής να είναι ρεαλιστικό. Στη σχέση μας με το φαγητό, εμείς θα πρέπει να ”έχουμε το πάνω χέρι”».

diaita-kai-peina.jpg

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσετε βάρος, σύμφωνα με ειδικούς

Γιατί αποτυγχάνει μια δίαιτα

Οι δίαιτες αποτυγχάνουν για πολλούς λόγους. Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτυχία τους:

  • Δεν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε δίαιτα.
  • Η δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για εσάς ( για τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα που έχετε).
  • Θέλετε να χάσετε τα κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Δεν τηρείτε κατά γράμμα τον αριθμό των γευμάτων της δίαιτας με αποτέλεσμα ή να πεινάτε ή να μην χάνετε τα αναμενόμενα κιλά.
  • Αυτοσχεδιάζετε με τις τροφές χωρίς να γνωρίζετε τις θερμίδες που περιέχουν.
  • Ζυγίζεστε καθημερινά και όχι την ίδια ώρα.
  • Όταν βγαίνετε έξω τρώτε σαλάτα ή ...τα πάντα.
  • Δεν έχετε την υπομονή να υποστηρίξετε τη δίαιτα.
  • Δεν απευθύνεστε πάντα σε διαιτολόγο για να προσαρμόσει τη δίαιτα στις ανάγκες σας αλλά υιοθετείτε όποια θεωρείτε εσείς ό,τι θα σας βοηθήσει να χάσετε τα κιλά που θέλετε.
  • Έχετε συνεχείς μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας που σας οδηγεί σε παρασπονδίες, ειδικά το βράδυ.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved