Πώς θα αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετά τις γιορτές;
Πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας
Μετά την απόλαυση των γιορτών των Χριστουγέννων, πολλοί από εμάς νιώθουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε σε πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
Αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.
Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας μετά την περίοδο των εορτών.
Συμβουλές για να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα παιδιά
Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας εκ των προτέρων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι συμπεριλαμβάνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων που περιλαμβάνει ποικιλία και συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα, από το πρωινό μέχρι το βραδινό, ακόμα και τα σνακ.
Κάντε τα φρούτα και τα λαχανικά προσβάσιμα
Αποθηκεύστε πλυμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά σε διαφανή δοχεία στο ύψος των ματιών στο ψυγείο σας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να πάρετε ένα υγιεινό σνακ όταν πεινάτε. Επιπλέον, τοποθετήστε ένα μπολ με φρέσκα φρούτα στον πάγκο της κουζίνας ή στην τραπεζαρία σας ως οπτική υπενθύμιση για να φάτε περισσότερα.
Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο;
Ενσωματώστε λαχανικά σε κάθε γεύμα
Αναζητήστε δημιουργικούς τρόπους για να προσθέσετε λαχανικά στα γεύματά σας. Μπορείτε να:
- Προσθέσετε σπανάκι ή άλλα φυλλώδη λαχανικά στα smoothies.
- Συμπεριλάβετε λαχανικά στις ομελέτες σας.
- Γεμίσετε την πίτσα σας με μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά.
- Προσθέσετε τριμμένα ή ψιλοκομμένα λαχανικά σε σάλτσες, σούπες και μαγειρευτά.
Σνακ με φρούτα και λαχανικά
Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ με φρούτα και λαχανικά. Κρατήστε έτοιμες προς κατανάλωση επιλογές, όπως μπαστουνάκια καρότου, φέτες αγγουριού, φέτες μήλου και μούρα, για γρήγορα και θρεπτικά σνακ. Συνδυάστε τα με υγιεινά ντιπ, όπως χούμους ή γιαούρτι για πρόσθετη γεύση και θρεπτική αξία.
Πειραματιστείτε με νέες συνταγές
Η δοκιμή νέων συνταγών μπορεί να κάνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πιο ευχάριστη. Εξερευνήστε διαφορετικές κουζίνες και μεθόδους μαγειρέματος για να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να απολαύσετε τα λαχανικά. 6. Κάντε τα φρούτα και τα λαχανικά το κέντρο του πιάτου σας. Αντί να αντιμετωπίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά ως συνοδευτικά, κάντε τα επίκεντρο των γευμάτων σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γεύματα χωρίς κρέας μερικές φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας όσπρια ως πηγές πρωτεΐνης μαζί με μια ποικιλία λαχανικών.
Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε το κάθε τρόφιμο
Επιλέγετε προϊόντα εποχής
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής μπορεί να είναι πιο προσιτή και νόστιμη. Μάθετε για τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής και ενσωματώστε τα στα γεύματά σας. Τα προϊόντα αυτά έχουν συχνά καλύτερη γεύση και διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα ωφέλιμα για την υγεία σας.
Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να συμμετάσχουν μαζί σας στην αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών
Ζητήστε από τα παιδιά να συμμετέχουν στον προγραμματισμό γευμάτων, στις αγορές τροφίμων και στη μαγειρική. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια θετική στάση απέναντι στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com